Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΒΟΥΛΙΑΞΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης-Νίκος Θεοδωρόπουλος

Μίνι «κραχ» είχαμε χθες στην αγορά μετά και τα... κανόνια που έσκασαν στο Ντουμπάι... Το χρηματιστήριο κατέρρευσε υποχωρώντας κατά 6,21% και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες τις 200 μονάδες βάσης μέσα σε ένα βαρύ κλίμα για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Πλέον το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου είναι υψηλότερο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το επιτόκιο που πληρώνουν για να...
δανειστούν οι Γερμανοί. Στο οικονομικό επιτελείο είναι έκδηλη η ανησυχία για την πορεία των αγορών, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη αντίδραση. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι θα προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και άφηναν να εννοηθεί πως τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται κερδοσκοπικές κινήσεις.
Την ίδια ώρα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς ανέφεραν πως οι έντονες πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα από ξένους οίκους έχουν ως απώτερο στόχο να αυξηθούν τα spreads και έτσι να μας δανείσουν με υψηλότερα επιτόκια εντός του 2010.
Μάλιστα εντύπωση προκάλεσαν χθες οι μαζικές πωλήσεις αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Πιο αναλυτικά το... φράγμα των 200 μονάδων βάσης έσπασε χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό. Έπιασε τις 205 μονάδες από 184 μονάδες που ήταν την Τετάρτη, καταγράφοντας αύξηση 21 μονάδων. Η ανησυχία που προκάλεσε διεθνώς η στάση πληρωμών από την κρατική Dubai World για έξι μήνες είχε αντίκτυπο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης αλλά η Ελλάδα επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό.
Είναι ενδεικτικό ότι το spread μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων χθες έφτασε στις 116 μονάδες από 100 μονάδες προχθές. Σε σχέση με τα ιρλανδικά ομόλογα από 44 μονάδες την Τετάρτη, αυξήθηκε στις 54 μονάδες. Παράλληλα, το spread στα επιτόκια των Credit Default Swaps (CDS) - που απεικονίζουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην εξυπηρετήσει το χρέος της - αυξήθηκε εκ νέου χθες στις 215 μονάδες (205 μονάδες προχθές) για τους 10ετείς τίτλους. Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικράτησε πανικός με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα. Από τις 14 Οκτωβρίου και το υψηλό έτους του γενικού δείκτη η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 24,3 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 9,09%, της Eurobank κατά 6,95%, της Alpha κατά 8,8% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 8,65%, της Τράπεζας Κύπρου 11,52% και της Marfin Popular Bank 15,73%.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: