Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μετακόµισαν τα ξηµερώµατα Πολύωρες διαπραγµατεύσεις των εισαγγελέων µε τους µετανάστες µετά την άρση του ασύλου

Είναι λίγο µετά τις 03.00 όταν οι λαθροµετανάστες αρχίζουν να µαζεύουν τα πράγµατά τους προκειµένου να εγκαταλείψουν τη Νοµική και να µετεγκατασταθούν στο κτίριο της οδού Πατησίων
Στις 3.30 το πρωί άρχισε τελικά η αποχώρηση των 250 παράνοµων µεταναστών και δεκάδων υποστηρικτών τους από το κτίριο της Νοµικής Σχολής. Πραγµατοποιώντας πορεία κατευθύνθηκαν προς το κτίριο «Υπατία», στην Πατησίων, που τους παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του, τον γνωστό δηµοσκόπο Ντ. Ρουτζούνη.

Προηγήθηκε έναπολύωρο θρίλερ, µε σκληρές διαπραγµα τεύσεις, ύστερα από την άρση του πανεπιστηµιακού ασύλου, που έγινε το απόγευµα, κατόπιν αιτήµατος του πρύτανη της Σχολής.

Μία ξαφνική εµπλοκή όσον αφορά το κτίριο όπου θα στεγάζονταν οι 250 παράνοµοι µετανάστες φρενάρισε τη νυχτερινή συµφωνία για αποχώρησή τους από τη Νοµική Σχολή. Λίγο πριν από τις 2 τα ξηµερώµατα ο εκπρόσωπος του ∆ικτύου για τα Πολιτικά ∆ικαιώµατα Ν. Γιαννόπουλος, ο οποίος µετέχει στην Επιτροπή Αλληλεγγύης των Μεταναστών, ανακοίνωσε ότι ο κ. Ρουτζούνης, ιδιοκτήτης του κτιρίου της οδού Πατησίων που παραχωρήθηκε στους απεργούς πείνας, είχε ενδοιασµούς για τη νυκτερινή τους µετακόµιση.

Είχε προηγηθεί εννιάωρη διαπραγµάτευση, µε τους εισαγγελείς να καλούν τους µετανάστες να αποχωρήσουν και τους εκπροσώπους τους να κρατούν σκληρή στάση. Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε κάτω από ασφυκτικά αστυνοµικά µέτρα, τα οποία είχαν καταστήσει απροσπέλαστο το κτίριο της Νοµικής, είχε πολλές διακυµάνσεις, καθώς οι λαθροµετανάστες άλλαζαν συνεχώς στάση. Αρκετές φορές η κατάσταση έφτασε στο παρά πέντε πριν από την αστυνοµική επέµβαση για την εκκένωση του κτιρίου, που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγµή µε την παρέµβαση διαφόρων διαµεσολαβητών – όπως ο Αλέκος Αλαβάνος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. ∆ρίτσας και ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης.

Είχε προηγηθεί η επί τρία 24ωρα και πλέον ζητούµενη δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη προς τις εισαγγελικές αρχές για άρση του πανεπιστηµιακού ασύλου, που ουσιαστικά άναβε το πράσινο φως για την επέµβαση της Αστυνοµίας.

ή κυβέρνήςή είχε από νωρίς το απόγευµα καταστήσει σαφές και σε όλους τους τόνους ότι «ο νόµος θα εφαρµοστεί προς κάθε κατεύθυνση» και πως «θα αποκατασταθεί η τάξη», ενώ είχε σπεύσει να ενηµερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να είναι σε συνεχή ενηµέρωση στο Νταβός, η υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σύσκεψη στη Βουλή κατέληξε στην απόφαση ότι δεν µπορούσε να παρέλθει χωρίς να υπάρξει αποτέλεσµα το τελεσίγραφο που ήδη από χθες είχε σταλεί στους λαθροµετανάστες. Η σύσκεψη, που έλαβε τη µορφή οµάδας διαχείρισης κρίσης, κατέληξε στην απόφαση ότι η παράταση του νόθου καθεστώτος που διαµορφωνόταν εγκυµονούσε σοβαρούς κινδύνους για τη διασάλευση της δηµόσιας τάξης.

Η κατάσταση έφθασε στο παρά πέντε πριν από την επέµβαση για εκκένωση

ΣΤΡΟΦΗ 180° ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Θεαµατική στροφή στο ζήτηµα της κατάληψηςτης Νοµικής έκανε χθες η Κουµουνδούρου: χθες το απόγευµα έπειτα από ατελείωτες ώρες συνεδριάσεων, ο Συνασπισµός εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία ουσιαστικά πήρε αποστάσεις από την αρχικη απόφαση των µεταναστών να απορρίψουν την πρόταση για µεταφορά τους σε άλλο χώρο.

«Σεβόµαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώµης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται µε οριακές µορφές πάλης. Ωστόσο θεωρούµε ότι η σηµερινή τους στάση δεν βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει τηνκατάργηση του ασύλου.

Χρειάζεται µεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝµε την οποία καταγράφεται η διαφοροποίηση του επίσηµου κόµµατος από τους χειρισµούς που έγιναν στη Νοµική, και η οποίακινείται σε εντελώς διαφορετικούς τόνους από τις προηγούµενες ανακοινώσεις της Κουµουνδούρου αλλά και τις δηλώσεις του άλέξη τσίπρα για το ζήτηµα.

παρέµβαση για τα γεγονότα της Νοµικής, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.∆., έκανε χθες και ο επικεφαλής του Μετώπου άλέκος άλαβάνος, τονίζοντας ότι όποιος – όπως ο κ. Σαµαράς – ζητάει την κατάργηση του ασύλου, δεν είναι ελληνας.

άπαντώντας στον κ. άλαβάνο το Γραφείο τύπου τηςΝ.∆. τον κατηγόρησε ότι έφτασε στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να µοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας.


Ν.Δ. - ΛΑΟΣ: ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ςε µπρα ντε φερ ανάµεσα στη Ν.∆. και τον ΛάΟΣ εξελίχθηκε το ζήτηµα του πανεπιστηµιακού ασύλου, καθώς χθες το κόµµα του Γιώργου Καρατζαφέρη (αριστερά) έσπευσε να καταθέσει νοµοθετική πρόταση για την κατάργησή του. Η κίνηση Καρατζαφέρη προκάλεσε αµηχανία στο γαλάζιο επιτελείο, το οποίο εµµέσως πλην σαφώς επέκρινε τον ΛΆΟΣ ότι αντιγράφει τον σχεδιασµό της Ν.∆. «Χαιρόµαστε που όλο και περισσότεροι υιοθετούν την πρόταση του προέδρου της Ν.∆. για κατάργηση του απηρχαιωµένου θεσµού του ασύλου», ανέφερε ο γραµµατέας πολιτικού Σχεδιασµού της Ν.∆. Μάξιµος Χαρακόπουλος (δεξιά). Η διελκυστίνδα στη «δεξιά πολυκατοικία» συνεχίστηκε µε τον κ. Καρατζαφέρη να κατηγορεί τη Ν.∆. ότι εκείνη αντέγραψε τις θέσεις του ΛΆΟΣ, καθώς το κόµµα του είχε εισηγηθεί από το 2008, στο πλαίσιο της συνταγµατικής άναθεώρησης, την πλήρη κατάργηση του ασύλου, έχοντας τότε απέναντι τη Ν.∆. και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόµµατα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: