Αντιμέτωπη με τον εαυτό της θα βρεθεί στο εξής η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης αφαίρεσαν μεγάλο βάρος από την πλάτη της, όμως τίποτα δεν δόθηκε χωρίς ανταλλάγματα.
Στην προκειμένη περίπτωση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, να «ξεκολλήσουν» οι διαρθρωτικές αλλαγές και να κινητοποιηθεί η δημόσια διοίκηση που βρίσκεται σε «λευκή απεργία».
Προϋπόθεση αυτών είναι να αποκτήσει ομοιογένεια και συνοχή η κυβέρνηση και να αλλάξουν οι ρυθμοί της λειτουργίας της.
Αν ο κ. Γ. Παπανδρέου διατηρούσε αμφιβολίες για την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να στρέψει την κυβέρνηση του, η συζήτηση που έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής ανάμεσα στους «17» ηγέτες της ευρωζώνης, μάλλον τις διέλυσε.
Ο Πρωθυπουργός, έλαβε πρώτος το λόγο, και παράλληλα φρόντισε να μοιραστεί στους υπόλοιπους ηγέτες ένα ντοσιέ με πίνακες και στοιχεία, για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του, τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του και τα αποτελέσματα που προσδοκά.
Οι υπόλοιποι ηγέτες δεν σχολίασαν κάτι εκείνη την ώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όταν ήρθε η σειρά να μιλήσει ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, έστρεψε τους πάντες εναντίον του με την άκαμπτη στάση του. Το επιχείρημα των «17» ήταν ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται στη Σύνοδο μόνο με βάση τη νωπή λαϊκή εντολή και να ζητά τα πάντα για τη χώρα του.
«Αν στον Γιώργο Παπανδρέου μπορούσε να συγχωρηθεί η άγνοια για την πλήρη κατάσταση της οικονομίας του εσένα δεν σου συγχωρείται. Παρέλαβες μια χώρα που είχε ήδη ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης», μεταδίδεται ότι του είπαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ηγέτες της ευρωζώνης επέκριναν τον Ιρλανδό πρωθυπουργό επειδή διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στο σύνθημα για αναθεώρηση του μνημονίου και γιατί αγνόησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση προς άλλη κατεύθυνση.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση, που λέγεται ότι έκανε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Ο Γιώργος πετυχαίνει διευκολύνσεις επειδή έλαβε ιστορικές αποφάσεις και μας φέρνει αποτελέσματα», είπε δείχνοντας εμμέσως στον κ. Κένι τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει.
Το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση αυτή στέλνει ηχηρά μηνύματα και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Το ένα αφορά τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά και την αντιμνημονιακή ατζέντα που έχει υιοθετήσει.
Η ρητορική του μπορεί να χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων, στις Βρυξέλλες όμως αυτά είναι κούφια λόγια. Επιπλέον, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, προκαλούν εχθρικά αισθήματα στους υπόλοιπους ηγέτες και οδηγούν σε αδιέξοδα.
Το άλλο μήνυμα αφορά την κυβέρνηση. Όπως φαίνεται τα ψέματα τελείωσαν. Όταν το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους δανειστές μας είναι «τα αποτελέσματα», η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται κουρασμένη, ούτε οι υπουργοί διχασμένοι απέναντι στο μνημόνιο. Ήδη η τρόικα έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει κολλήσει.
Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει εντατική προσπάθεια ώστε στα τέλη Μαρτίου να παρουσιάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η δέσμευση αυτή της χώρας μας περιλαμβάνεται στο τελικό σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής. Οι πάντες όμως αναμένουν το σήμα του ανασχηματισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου