Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τα ξημερώματα εξερράγη δεύτερος αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταϊτσι

Σε κίνδυνο και τρίτος πυρηνικός αντιδραστήρας
5.200 νεκροί, 46.000 αγνοούμενοι

Τεχνικοί μετρούν τα επίπεδα ραδιενέργειας στους κατοίκους της πόλης Νιχονμάτσου.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπου στις 13:47 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε πως εκτέθηκαν πλήρως στον αέρα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον Αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ειδικούς, το επίπεδο του ψυκτικού υγρού μειώνεται γύρω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα και δεν αποκλείεται η τήξη των ράβδων.

Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί βλάβη το κέλυφος του αντιδραστήρα και να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, όπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες.

Για να χαμηλώσουν τη θερμοκρασία στον αντιδραστήρα, οι τεχνικοί διοχετεύουν από το μεσημέρι θαλασσινό νερό στο εσωτερικό του, όμως λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τα επίπεδα του νερού φαίνεται πως μειώνονται εκ νέου.

Στο μεταξύ, η Tokyo Electric Co. (Tepco), η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, διοχετεύει θαλασσινό νερό και βόριο στους αντιδραστήρες. Το νερό μειώνει τη θερμοκρασία, ενώ το βόριο απορροφά πρωτόνια για να μετριάσει την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης.

Η χρήση θαλασσινού νερού θεωρείται ως έσχατη λύση, καθώς διαβρώνει και τελικά αχρηστεύει τον αντιδραστήρα. Αμερικανοί ειδικοί, επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό σε τέτοια περίπτωση και είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο εγκαταλείπει κάθε σχέδιο για μελλοντική χρήση αυτών των αντιδραστήρων προκειμένου να προλάβει την καταστροφή.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν αποκλείεται έκρηξη και στον Αντιδραστήρα 2, όπως συνέβη σε δύο ακόμα αντιδραστήρες του ίδιου εργοστασίου.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον Αντιδραστήρα 1, και η δεύτερη σήμερα τα ξημερώματα, στον Αντιδραστήρα 3, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από τη σημερινή έκρηξη, 11 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ αγνοείται η τύχη ενός. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την έκρηξη, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή». Σύμφωνα, επίσης, με τις πρώτες πληροφορίες, το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές.

Η έκρηξη στον Αντιδραστήρα 3 σημειώθηκε λίγο μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 6,2 βαθμών που ταρακούνησε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας. Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.

Από την περιοχή, έχουν ήδη απομακρυνθεί 210.000 άτομα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμα πως η έκλυση ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ιαπωνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε έναν ακόμα πυρηνικό σταθμό στο Τοκάι, 120 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Δύο από τις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες σταμάτησαν να λειτουργούν, παρόλα αυτά, οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι συνεχίζεται κανονικά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις αντλίες που διατηρούν τη θερμοκρασία χαμηλή στο εσωτερικό των τριών κλειστών πυρηνικών αντιδραστήρων.



Στους 5.200 οι νεκροί

Επισήμως, οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 5.000, καθώς -όπως έγινε γνωστό- περισσότερα από 2.000 πτώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι.

Στο μεταξύ, βρέθηκαν σε ακτές της επαρχίας Μιγκιάγκι οι σοροί 2.000 ατόμων, στοιχείο που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 5.200. Πρόκειται για προσωρινό επίσημο απολογισμό, καθώς περισσότεροι από 45.000 είναι οι αγνοούμενοι.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου, σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής τόσο από τον σεισμό όσο και το τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: