Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Είμαστε προσηλωμένοι στο πρόγραμμά μας, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρωζώνη

Στο επίκεντρο των Ευρωποαίων υπουργών Οικονομικών θα βρεθεί και η πολύ σημαντική απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά
Στο επίκεντρο των Ευρωποαίων υπουργών Οικονομικών θα βρεθεί και η πολύ σημαντική απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά (Φωτογραφία: APE )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή ελήφθη μια «καλή απόφαση» που θα συμβάλει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, εξέφρασε την Δευτέρα ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός τόνισε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι «17» θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η απόφαση «θα μας βοηθήσει περαιτέρω».

«Είμαστε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα μας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων και συνέχιση της
δημοσιονομικής σταθεροποίησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην «καλή απόφαση» που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογα πρόσθετα βήματα και για την Ιρλανδία.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα να κατανόησαν οι αγορές ότι η βούληση της ΕΕ και ειδικότερα της Ευρωζώνης είναι «ενιαία» για μια συνολική λύση-πακέτο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα επιχειρηθεί να υπάρξει πρόοδος σε διάφορες πτυχές των αποφάσεων της Παρασκευής, χωρίς όμως να αναμένεται κατάληξη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ωστόσο, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν, τόνισε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Αν και υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχουμε [όλα όσα χρειάζονται] στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-25 Μαρτίου», σημείωσε.

«Είναι απαραίτητο σε μια κοινότητα να υπάρχει συμβιβασμός ανάμεσα στους ισχυρότερους και τους πιο αδύναμους», επισήμανε.

«Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά γενικά είμαστε στο σωστό δρόμο στην επίτευξη των στόχων για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου», συμπλήρωσε.

Η Σύνοδος είχε θετικό αποτέλεσμα και περιορίζει τους κινδύνους για κρατική χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρεών στην Ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

«Eλπίζω ότι τα νέα χαρακτηριστικά που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή θα φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότερη λειτουργία των αγορών», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Η ατζέντα

Τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, θα απασχολήσει η αποκρυστάλλωση των αποφάσεων που έλαβαν την προηγούμενη Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθούν οι προωθούμενες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, νομοθετικές διευκρινίσεις σχετικές με την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αλλά και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Συζητήσεις αναμένεται να υπάρξουν για τις αποφάσεις της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών για τους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τους μηχανισμούς στήριξης, με τις συζητήσεις να εστιάζονται στις πολιτικές υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει η Ιρλανδία για να λάβει ευνοϊκότερα επιτόκια δανεισμού.

Βάρος θα δοθεί και στην απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών από την πρωτογενή αγορά και την αναβάθμιση τόσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όσο και του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που θα μπορούν πλέον όχι μόνον να χορηγούν χρηματοοικονομική στήριξη με την μορφή δανείων, αλλά και να αγοράζουν απευθείας ομόλογα από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Ειδική συζήτηση θα γίνει και για θέματα φορολογικής πολιτικής, καθώς στο πλαίσιο του «Συμφώνου για το Ευρώ» τα κράτη μέλη δεσμεύονται να διαμορφώσουν κοινή βάση φορολογίας των επιχειρήσεων με την εισαγωγή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Στην προοπτική αυτή αντιδρούν η Κύπρος και η Ιρλανδία, η φορολογική πολιτική των οποίων αποτελεί αιχμή της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin η ελληνική πλευρά θα θέση το ζήτημα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολογήσεως, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημόσιου από τον οίκο Moody's.

Στο Ecofin οι υπουργοί Οικονομικών των «27» θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Κομισιόν και την ΕΚΤ για τα μέτρα ενισχύσεως της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης χρέους.

Ακόμη θα ασχοληθούν με την επικείμενη θέσπιση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: