Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠαΣοΚ Αντιδράσεις βουλευτών μετά την ομιλία Παπανδρέου


Το λόγο έπειτα από την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου έλαβαν 38 βουλευτές σε μια μαραθώνια και εξαντλητική συνεδρίαση. Είναι ενδιαφέρον ότι ελάχιστοι από τους προβεβλημμένους υπουργούς ζήτησαν το λόγο, ορισμένοι μάλιστα δεν βρίσκονταν ούτε στην αίθουσα της Γερουσίας. Λίγοι επίσης διατύπωσαν έναν πραγματικά αιχμηρό λόγο και μόνο ο κ. Ε. Νασιώκας αμφισβήτησε την κυβερνητική πολιτική. «Υπάρχει η αίσθηση ότι το μόνο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι το μνημόνιο. Λείπει ένα ευρύτερο σχέδιο. μακάρι η συνδιάσκεψη να καλύψει το κενό», επισήμανε.

Είπε επίσης ότι «τον Οκτώβριο του 2009 η οικονομία ήταν ήδη στην εντατική και η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κατάσταση σαν λιποθυμία και όχι ως κώμα». «Μετά το Νταβός μας είπατε την αλήθεια. Αν όμως τα λέγαμε αυτά νωρίτερα, προεκλογικά ή ακόμα καλύτερα από το 2007 θα είχαμε άλλη πορεία. Ευτυχώς που θα γίνει η επιμήκυνση του συνολικού χρέους», σημείωσε. Έθεσε επίσης θέμα λειτουργίας της Βουλής: «Συζητάμε ότι είναι απαραίτητη η εσωκομματική δημοκρατία και η συμμετοχή των βουλευτών στη λήψη των αποφάσεων. Το καλοκαίρι όμως ψηφίσαμε τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων - εγώ συμμετείχα σε άλλο θερινό τμήμα αλλά είχα δηλώσει ότι δεν θα την ψήφιζα. Όταν μετατρέπεται η Βουλή σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ γιατί να αναβαθμιστεί το κύρος της;» επισήμανε.

Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης έθεσε το ερώτημα αν κάτω από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπάρχει ένα κέντρο το οποίο να επεξεργάζεται όλες τις παραμέτρους της στρατηγικής της κυβέρνησης αλλά και τα πιθανά σενάρια ενόψει των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη ή αν θα κληθούμε να προσαρμοστούμε σε όποια απόφαση λάβουν οι εταίροι μας. «Ο Παπακωνσταντίνου είναι πηγμένος μέχρι το λαιμό, ο Σκιόπα πέθανε και ο Παπαδήμος κάνει μαθήματα», επισήμανε. Ο μηχανισμός διάσωσης είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ μπορεί να εξελιχθεί σε ζουρλομανδύα ή να αποδειχτεί ο κατάλληλος κρίκος για τη διαχείριση του χρέους μας. Εξαγορά ελληνικού χρέους με πρόσφορο τρόπο, σφικτή αναμόρφωση του μνημονίου, ευρωομόλογο με τον μηχανισμο διάσωσης εφόσον έχει πάνω απί 1,5 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Π. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει ένα πρόγραμμα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 100.000 οικογένειες, οι οποίες όπως είπε αποτελούν τον πυρήνα της φτώχειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, αφού επισήμανε ότι νιώθει «συνένοχος και στρατευμένος στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας», άφησε αιμχές για συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Κινδυνεύουμε, σημείωσε, να σωθεί η οικονομία και να οργανωθεί το κράτος αλλά να μην είναι ούτε κράτος δικαίου ούτε κοινωνικής πρόνοιας. «Η κοινωνία δεν συμμετέχει στις μεταρρυθμίσεις απλώς τις ανέχεται. Και σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα το οποίο είναι ανύπαρκτο». Επίσης, έθεσε το ερώτημα αν την ώρα που ματώνουν τα μεσαία στρώματα πέφτουν δίκαια τα βάρη στους πολίτες. «Πέρυσι, τη χρονιά του πολέμου 30 δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα. Δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες σε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω για να επιστρέψουν αργότερα και να αγοράσουν τις περιουσίες όσων έχουν φτωχύνει;», ρώτησε. Επίσης είπε ότι κατά τη γνώμη του είναι φανερό ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να βρει τους βουλευτές που διαπλέκονται και πλουτίζουν. Πρότεινε λοιποιν να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα ελέγξει το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί. Το ίδιο αίτημα διατύπωσαν και άλλοι βουλευτές, όπως οι Δ. Λιτζέρης, Σ. Κεδίκογλου .

Ο κ. Θ. Παπαγεωργίου κατηγόρησε τις τράπεζες ότι κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας «αγοράζοντας τον κατιμά των ελληνικών ομολόγων ώστε να χτίσουν αργότερα κερδοφορία. Το αίτημα να πληρώσουν κάποιοι για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα τέθηκε πολλές φορές. Ο κ. Ι. Βούρος ζήτησε να αλλάξει άμεσα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και επίσης να εγκαλούνται όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και όσοι δεν ασκούν ορθά το λειτούργημα τους. Ανάλογη πρόταση έκανε και η κυρία Σοφία Γιαννακά, η οποία είπε ότι θα είναι λάθος να τιμωρηθεί μόνο ο πολιτικός κόσμος αλλά να αναζητηθούν οι ευθλυνε ςόσων λεηλάτησαν διαχρονικά το κράτος.

Ο κ. Γ. Λιάνης έθεσε ένα από τα πιο καυτά ερωτήματα λέγοντας «πώς γλινεται να λέμε όλα στο φως και να μην ψάχνουμε το δικό μας κομματικό ταμείο αφήνοντας το στο σκοτάδι;». Φοβάμαι, πρόσθεσε, ότι με το θέατρο που παίζουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην κοινωνία, όταν θα αναγγείλετε το νενικήκαμεν δεν θα υπάρχει κανένας να το καταλάβει.

Να αρθεί η μονιμότητα των υπαλλήλων στο ΣΔΟΕ πρότεινε ο κ. Δ. Κρεμαστινός. «Η Βουλή ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, γιατί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να είναι μόνιμοι;», υπογράμμισε. Επίσης, ζήτησε να ελέγχονται και τα ΜΜΕ επειδή όπως είπε από τη μια παριστάνουν τους τιμητές και από την άλλη προβάλλουν διαρκώς τους ίδιους ανθρώπους.

Βολές κατά της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη εξαπέλυσε η κυρία Μαρία Θεοχάρη. «Δεν μπορεί να μην προχωρά ένα έργο όπως ο Αχελώος εξαιτίας της ιδεοληψίας κάποιων υπουργών», είπε. «Απαιτείται κάθαρση», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε οι νέοι βουλευτές να απολογούμαστε διαρκώς για ότι έγινε στο παρελθόν».

«Δημιουργείται η πεποίθηση στον λαό ότι τα μέτρα είναι άδικα και έτσι πλήττεται η κοινωνική συνοχή»

, διαπίστωσε ο κ. Σπ. Μοσχόπουλος. Και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί δίπλα στον συνταξιούχο να περνά αγέρωχος ο φοροφυγάδας».

Τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης έφερε στη συζήτηση ο κ. Ν. Ζωίδης. «Μεταφέρω τα παράπονα των αιρετών περιφερειαρχών ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να πελαγοδρομούν», σημείωσε. Ο κ. Ι. Αμοιρίδης ζήτησε να πάνε τα χρήματα από τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων στην Παιδεία σε δράσεις που θα ελαφρύνουν τις οικογένειες. Επίσης, πρότεινε έπειτα από έλεγχο της Δικαιοσύνης να δημεύονται οι περιουσίες όσων ζημίωσαν το Δημόσιο. Ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε ότι είναι λάθος να μαθαίνουν οι βουλευτές από τα ΜΜΕ ζητήματα που τους αφορούν άμεσα.

Την έναρξη της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο ζήτησαν αρκετοί βουλευτές ενώ αρκετοί διαπίστωσαν ότι εξεταστικές επιτροπές δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Εξωφρενικά κακής ποιότητας θέατρο, χωρίς αποτέλεσματα» τις χαρακτήρισε ο κ. Β. Τόγιας, ο τελευταίος βουλευτής που έλαβε τον λόγο μιλώντας μάλλον για την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens καθώς πρόσθεσε ότι «είναι θέμα της πολιτείας να ακολουθήσει το δρόμο του χρήματος και όχι της Βουλής»

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: