Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Καθησυχάζει για το fiscal monitor Αποκλείει νέα μέτρα στην Ελλάδα η Λαγκάρντ και βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα


Αποκλείει νέα μέτρα στην Ελλάδα η Λαγκάρντ και βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα
Η Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Για τα μέσα του 2014 προσδιόρισε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας επανειλημμένα πως για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 δεν ζητούνται από την Ελλάδα δημοσιονομικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα.
Παραχωρώντας την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2014 και για το πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Αναφερόμενη στη σύγχυση που προκλήθηκε με το προσαρμοσμένο κυκλικά πλεόνασμα της Ελλάδος βάσει των στοιχείων έκθεσης του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) έκανε λόγο για ειδική μεθοδολογία και τόνισε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΔΝΤ, το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 0%).
«Είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αξιολογήσει τις παρεμβάσεις πολιτικής του 2014. Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις είπε πως σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα απαιτηθούν δεν θα είναι οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.
«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της φορολογικής διοίκησης, δεν μπορούμε να προδικάσουμε το πώς θα πάει η είσπραξη των φόρων και δεν μπορούμε να προδικάσουμε την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ίδια είπε πως εάν υπήρχε δημοσιονομικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα η τρόικα θα το εξέταζε με την ελληνική πλευρά , αποκλείοντας ωστόσο περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ερωτηθείσα επανειλημμένως για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, ενώ εκτίμησε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα του 2014. «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους εάν χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε  μεταβατική περίοδο, κάτι που αφορά τόσο την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τις χρηματαγορές. Όπως τόνισε αυτές οι μεταβάσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθούν συντονισμένα προκειμένου να διασφαλισθεί η βιώσιμη ανάπτυξη. «Υπάρχει ανάκαμψη αλλά είναι αργή και μη ισορροπημένη», τόνισε.
Αναφερόμενη στις ΗΠΑ είπε πως  είναι σημαντικό να εξέλθουν από την επεκτατική νομισματική πολιτική συντονισμένα , ενώ υπογράμμισε πως ενδεχόμενη αποτυχία αύξηση του ορίου χρέους θα ήταν επιζήμια για την αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Για την Ευρωζώνη είπε πως θα πρέπει να εξυγιάνει τις τράπεζες, να προχωρήσει στην τραπεζική ενοποίηση και να άρει τα εμπόδια που εμποδίζουν την αύξηση της απασχόλησης.
Αποστολή Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: