Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Αποζημιώσεις σε 30.000 αγρότες στη βόρεια Ελλάδα από τον TAP



Ο ΤAP πρόκειται να αποζημιώσει προκαταβολικά τους δικαιούχους αγροτεμαχίων στη βόρεια Ελλάδα. Δύο κατηγοριών οι αποζημιώσεις
Αποζημιώσεις και μάλιστα πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού το 2015 πρόκειται να δώσει η κοινοπραξία του Trans Adriatic Pipeline (TAP) σε περίπου 20.000 - 30.000 άτομα που είτε κατέχουν είτε εκμεταλλεύονται τα αγροτεμάχια στη βόρεια Ελλάδα από όπου θα διέλθει το έργο.
Τόσοι εκτιμάται ότι θα είναι συνολικά οι δικαιούχοι αποζημίωσης, δεδομένου ότι σε κάθε ένα από τα περίπου 12.000 αγροτεμάχια από τα οποία υπολογίζεται ότι θα περάσει ο αγωγός αναλογούν κατά μέσο όρο δύο ή και περισσότεροι ιδιοκτήτες.
Σε 11.000 υπολογίζονται τα αγροτεμάχια απ' όπου θα διέλθει ο TAP στην Αλβανία και σε μόλις 250 από την Ιταλία, ενώ ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται σε 55.000 άτομα.
"Δεσμευόμαστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν πριν από την έναρξη των έργων προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις, καθώς και να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες", δήλωσε ο Ρίκαρντ Σκούφιας, υπεύθυνος για την Ελλάδα της κοινοπραξίας TAP, μέτοχοι της οποίας είναι η Socar, Statoil, Fluxys, Total, EON, Axpo.
Έως σήμερα, τα στελέχη του TAP έχουν ενημερώσει για την περιβαλλοντική μελέτη του έργου 60 δήμους και 3 περιφέρειες, με στόχο ως τα τέλη Οκτωβρίου να έχουν ενημερωθεί όλες οι εμπλεκόμενες περιοχές, προκειμένου να διαμορφωθεί η οριστική χάραξη στα 543 χλμ. της Β. Ελλάδας απ' όπου θα διέρχεται.
Αποζημιώσεις δύο κατηγοριών
Περιγράφοντας την πολιτική της κοινοπραξίας με την οποία θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις, ο κ. Σκούφιας είπε ότι αυτές θα είναι δύο κατηγοριών: μία για την περίοδο κατασκευής (2015-2018) και μία για τα 30 χρόνια λειτουργίας του αγωγού.
Για την περίοδο κατασκευής, οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν τόσο για τη δουλεία διόδου που θα παραχωρήσουν όσο και για το είδος της καλλιέργειάς τους.
Άρα οι αποζημιώσεις θα είναι διαφορετικές ανάλογα με το αν ο αγρότης καλλιεργεί ελιές, κηπευτικά, αμπέλια, ροδάκινα κ.ο.κ.
Για την περίοδο λειτουργίας του αγωγού, οι αγρότες θα αποζημιωθούν προκειμένου να παραχωρήσουν μια ζώνη δουλείας μήκους 8 μέτρων (4 μέτρα από κάθε πλευρά).
Απαγορεύεται σε αυτή τη ζώνη των 8 μέτρων η καλλιέργεια βαθύρριζων δένδρων, καθώς ο αγωγός θα διέρχεται σε βάθος 1-1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: