Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Δημοσιεύεται έκθεση για την Ευρωζώνη που ξεκίνησε από τον Φ. Γκονζάλες

nooz.gr
Μία έκθεση κατά παραγγελία των ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της ΕΕ πρόκειται να παροτρύνει τις χώρες μέλη σε ευρύτερο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών τους, σε μία στιγμή που το ευρώ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Ένα από τα στοιχεία στοχασμού της έκθεσης», που θα δημοσιευθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, «είναι πως παρά την ολοκλήρωση που ήδη έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη, στην ουσία δεν υπάρχει ένας πραγματικός συντονισμός και οι συνέπειες γίνονται σήμερα αισθητές με δραματικό τρόπο», τονίζει η ίδια πηγή.

Το έγγραφο, που παραγγέλθηκε το 2008 και συντάχθηκε από ομάδα σοφών υπό την προεδρία του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονθάλεθ, «εκτιμά πως θα έπρεπε να στοχαστούμε για ακόμη πιο επιτακτικές προσπάθειες συντονισμού από αυτές που καταβάλλουμε σήμερα», προσθέτει.

Η έκθεση κρίνει «πως θα πρέπει να εργασθούμε περισσότερο προς μία ολοκλήρωση στο πεδίο της οικονομίας και του προϋπολογισμού», βελτιώνοντας τον συντονισμό ανάμεσα στις χώρες για τους προϋπολογισμούς που συντάσσουν, προσθέτει η ίδια πηγή.

«Εντούτοις δεν γίνεται λόγος για συνολική ενοποίηση των προϋπολογισμών, αυτό θα πήγαινε πολύ μακριά», ενώ «απεναντίας επιμένει για μία ακόμη μεγαλύτερη συνολική ευθύνη για τους προϋπολογισμούς με ακόμη πιο αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια» στον τομέα αυτό, καθώς η Ελλάδα εγκαλείται για απόκρυψη των ακριβών στοιχείων του προϋπολογισμού της. Η ομάδα εργασίας εκλήθη να εξετάσει το μέλλον της ΕΕ «με ορίζοντα το 2020-30».

Δεν υπάρχουν σχόλια: