Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Την Κυριακή θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

nooz.gr
Την Κυριακή θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ για να αποφασίσει την παροχή δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολάιν Άτκινσον.

Η ίδια ανέφερε ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ελλάδα «θα θέσουν την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, αφού προηγουμένως θα έχουν περιορισθεί οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες, θα έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα, και θα έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

Η κ. Ατκινσον τόνισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο έχει μια πρωτόγνωρη υποστήριξη από την Ευρώπη και το Ταμείο, θα επιτρέψει στη χώρα να μην βρεθεί στην ανάγκη να καταφύγει στις αγορές για δανεισμό για ένα διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, και έτσι δεν θα υποστεί τις πιέσεις, που ασκούν οι αγορές, οι οποίες αντιδρούν σε κάθε είδους εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή», εκτίμησε η κ. Άτκινσον, η οποία, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «άλλες χώρες, που αναφέρονται, δεν είχαν το εύρος των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και άρα το σημείο εκκίνησής τους είναι πολύ καλύτερο, ενώ ταυτόχρονα η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ήδη εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν σύντομα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τη δημοσιονομική τους σταθεροποίηση».

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Άτκινσον κατέθεσε την εκτίμηση του ΔΝΤ πως το τριετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, το οποίο θα υλοποιηθεί τμηματικά με τη σταδιακή εκταμίευση των συμφωνηθέντων κονδυλίων, «θα είναι επαρκές για να στηρίξει την ελληνική οικονομία και να της επιτρέψει να εξέλθει από την κρίση» και πως «υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας στο μέλλον».

«Μία αδυναμία πληρωμής (από την Ελλάδα) δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή, ουδέποτε προτάθηκε ως μία επιλογή. Οι ελληνικές αρχές το τόνισαν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ το έχει επαναλάβει», τόνισε επίσης η κ. Άτκινσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: