Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1999 - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ...

vathiprasino

Από την ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Η Αργεντινή προσέφυγε στο ΔΝΤ το 1999. Της χορηγήθηκε δάνειο ύψους 7,2 δις. Δολαρίων, ενώ το 2000 αντιδανείζεται δάνειο ύψους 39,7 δις δολαρίων!

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων το Δεκέμβριο του 2001, σημειώθηκαν στην Αργεντινή μείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά 20% και πάγωμα των συντάξεων. Η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη φτάνοντας το 40%.

Οι κερδοσκοπικές πιέσεις βύθιζαν το νόμισμα της Αργεντινής, πέσο. Το ίδιο και οι κυβερνήσεις. Ο μηχανισμός στήριξης συνέχιζε να πιέζει τις κυβερνήσεις να κάνουν κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις κι άλλες περικοπές για να αποπληρώσουν τα χρέη. Με την ανεργία να πλησιάζει το 20% όμως και το δημόσιο να έχει ξεπουληθεί, τα έσοδα από φόρους κατέρρεαν. Το spread μεταξύ Αργεντινής και ΗΠΑ έφτασε και αυτό το 20%. Ως τελική λύση ήρθε η άμεση μείωση μισθών και συντάξεων κατά 13%.

Το παράδειγμα της Αργεντινής του 2001 είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό για το πού οδηγεί η επιμονή στο νεοφιλελεύθερο κορσέ που φιλοδοξούν να επιβάλλουν τέτοιου τύπου διεθνείς οργανισμοί.

Τα μέτρα προκάλεσαν κοινωνική αναταραχή και τις επόμενες μέρες η οργή του κόσμου στην Αργεντινή ξέσπασε με γενικές απεργίες, διαδηλώσεις, με εξέγερση, με την οργή να φτάνει στο σημείο μαζικών επιθέσεων στις -άδειες πλέον- τράπεζες, οδηγώντας δυο κυβερνήσεις σε παραίτηση. Ορισμένα εργοστάσια εγκαταλείφθηκαν και πέρασαν στα χέρια των εργαζομένων, που έτσι κι άλλιως έκαναν όλη τη δουλειά...

Το παρακάτω ντοκιμαντέρ το οποίο έχει προβληθεί και από την ΕΡΤ δείχνει τις πραγματικά καταστροφικές συνέπιες των σκληρών μέτρων που επέβαλε το ΔΝΤ στην Αργεντινή.

Μερος 1o


Mέρος 2ο


Το 2001,κατα το μεγάλο οικονομικό κραχ στην Αργεντινή το εργοστάσιο κεραμικών Zanon κλείνει αφήνοντας τους εργάτες απλήρωτους. Οι αγανακτησμένοι εργάτες λαμβάνουν την απόφαση να προχωρήσουν στην απαλλοτροίωση του εργοστασίου χωρίς αρχικά να υπάρξει καμία αντίδραση από τον Zanon. Έτσι στο αυτοδιαχειριζόμενο πλέον εργοστάσιο οι μηχανές ξαναπαίρνουν μπροστά. Το εγχείρημα των εργατών είναι επιτυχές καθώς η επειχήρηση ξανα γίνεται κερδοφόρα, και προσφέρει 170 νέες θέσεις εργασίας. O Luigi Zanon προσπαθεί με νόμιμα και παράνομα μέσα να ανακτήσει το εργοστάσιο... Ωστόσο οι εργάτες με την αλληλεγγύη από την κοινωνία καταφέρνει και αντιστέκεται στην καταστολή.

Το εργοστάσιο ανήκει πλέον οριστικά στους εργαζόμενους και με το νόμο. Το επαρχιακό νομοθετικό σώμα τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης του εργοστασίου κεραμικής και της παράδοσης του στο συνεταιρισμό των εργαζομένων για να το διαχειριστούν νόμιμα και όπως αυτοί νομίζουν.

Μέρος 3ο

κλπ. κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια: