Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Υπό το «θερμο» κλίμα Ταμείου - Βερολίνου Το χρέος στην ατζέντα Τσακαλώτου, Χουλιαράκη στη Σύνοδο του ΔΝΤ


Το χρέος στην ατζέντα Τσακαλώτου, Χουλιαράκη στη Σύνοδο του ΔΝΤ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Συναντήσεις με τους Τζακ Λιου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Πιερ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί το κρίσιμο ζήτημα του ελληνικού χρέους και συνεπακόλουθα το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό το πρίσμα της κόντρας του Ταμείου με το Βερολίνο για το ελληνικό χρέος.

Την Πέμπτη, υπέρ της ταχύτερης δυνατής ρύθμισης του χρέους τάχθηκε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση του Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του - με χρηματοδότηση - στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει.

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επίσης ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Εχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι το χρέος, όπως είναι, δεν είναι βιώσιμο».

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική, καθώς το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία, ενόψει και των εθνικών εκλογών της το 2017, δεν θέλει να προσφέρει κάτι περισσότερο για το χρέος.

Επιπλέον, την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η ΕΕ έχει διαφορετική ανάλυση για το χρέος με το ΔΝΤ που είναι πολύ απαισιόδοξο, συμπλήρωσε.
Η «καυτή» αυτή ατζέντα πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών της ελληνικής αποστολής. Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

  • 09:00 Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
  • 09:45 Συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.
  • 10:45 Συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
  • 13:00 Γεύμα με τον Ουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
  • 14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
  • 16:05 Συνάντηση με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015

  • 12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
  • 13:45 Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.
  • 14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
  • 15:30 Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
  • 17:00 Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: