Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

«Δώστε φάρμακα, για να πάρετε τα λεφτά σας»

Υπουργείο Υγείας προς φαρμακοποιούς



 


Έτοιμο να καταβάλει τις οφειλές προς τους φαρμακοποιούς για το μήνα Μάρτιο εμφανίζεται το υπουργείο Υγείας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων μόνο τοις μετρητοίς προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Χρήστος Κίττας, ξεκαθάρισε, στη διάρκεια σύσκεψης το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, στον ομόλογό του, κ. Γιώργο Ζαννιά και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι η εξόφληση των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς για το έτος 2011, περί τα 200 εκατ. ευρώ, «παγώνει» σε αυτή τη φάση και μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ύψους 70 εκατ. ευρώ, προς τους φαρμακοποιούς για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου είναι διαθέσιμες, αλλά η καταβολή τους εξαρτάται από την αναστολή των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Επίσης, εμπλοκή υπάρχει με το ποσό των 210 εκατ. ευρώ για τις φαρμακευτικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τον Απρίλιο: το ποσό είναι μεν διαθέσιμο, αλλά πρέπει να εκδοθούν εντάλματα πληρωμών, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 31 Μαΐου οι φαρμακοποιοί έχουν διακόψει την πίστωση στους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και δίνουν τα φάρμακα, μόνο εφόσον πληρώνονται τοις μετρητοίς από τους ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια διεκδικούν τα χρήματα από το ταμείο τους.

To υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, εκταμίευσε κατ' εξαίρεση και μετά τις προσωπικές παρεμβάσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ προς τους φαρμακοποιούς, ενώ τους έχει καλέσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και στην στήριξη των ασθενών.

Όσον αφορά στην εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών, αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: