Σάββατο 7 Μαΐου 2011

O «τσάρος» βγάζει... αυθαίρετη την Τίνα

http://newpost.gr

O «τσάρος» βγάζει... αυθαίρετη την Τίνα
Εδώ και αρκετούς μήνες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσπαθούσαν «για τα μάτια του Γιώργου» να τετραγωνίσουν το κύκλο στο ζήτημα των αυθαιρέτων.

Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών είχε βρεθεί στο προσκήνιο αρκετές φορές όχι μόνο για την έντασή της αλλά και για τα κατηγορηματικά «όχι» της κ. Μπιρμπίλη σε οποιοδήποτε πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Από τη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου όμως, προέκυψε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «επικράτησε» της Τίνα με την πρότασή του για εξασφάλιση εσόδων από τη ρύθμιση στα αυθαίρετα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δια χειρός Παπακωνσταντίνου πρόκειται να «τακτοποιήσει» τα αυθαίρετα με την συνταγή της περαίωσης με σκοπό να αποκομίσει 800.000.000 ευρώ.

Φαίνεται ότι όταν η υπουργός Περιβάλλοντος επικαλούνταν το όνομα του πρωθυπουργού ως εγγύηση στη στήριξη των δικών της προτάσεων, δεν γνώριζε ότι τελικά ο κ Παπανδρέου μπορεί να γείρει προς την πλευρά του υπουργό Οικονομικών, “ανάγκα και θεοί πείθονται”.


Η κόντρα των δύο υπουργών

Ένα είδος περαίωσης και για τα αυθαίρετα, είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με στόχο την αύξηση των εσόδων. Συγκεκριμένα, προτείνει ρύθμιση τύπου ημιυπαίθριων στα αυθαίρετα, δηλαδή «τακτοποίηση» ή νομιμοποιήση των αυθαιρέτων κτισμάτων για μία διάρκεια έως 40 χρόνια.

Απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η υπουργός είπε «όχι» στην προαναγγελία Παπακωνσταντίνου για ρύθμιση τύπου ημιυπαίθριων στα αυθαίρετα, δηλαδή για «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων κτισμάτων για μία διάρκεια έως 40 χρόνια. Οι βολές της κυρίας Μπιρμπίλη ήταν απολύτως σαφείς καθώς δήλωσε ότι δεν πρόκειται «να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική, ενώ η νομιμοποίηση αυθαιρέτων είναι αντισυνταγματική, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο αυτόν που είναι νόμιμος με εκείνον που αυθαιρετεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: