Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Γερμανικό χτύπημα κάτω από τη ζώνη...



Νέο προβοκατόρικο χτύπημα κατά της Ελλάδας από το γερμανικό λόμπι εκδηλώθηκε χθες αργά το απόγευμα με δημοσίευμα του «Spiegel» στη διαδικτυακή του έκδοση, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας εξετάζει την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη ... δραχμή. Το δημοσίευμα άναψε φωτιές στην ελληνική κυβέρνηση και στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προκάλεσε καταιγισμό διαψεύσεων απ' όλες τις πλευρές.Οξεία ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που έκανε λόγο για ύπουλα χτυπήματα και κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, ενώ τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσαν κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε πλήρως την είδηση, λέγοντας πως το δημοσίευμα είναι «εντελώς λανθασμένο» τόσο για τις συζητήσεις όσο ακόμη και για τη συνάντηση.

Αναταραχή στο Βερολίνο
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Ζάιμπερτ να υπογραμμίζει ότι «τέτοιο θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε βρέθηκε ποτέ». Το δημοσίευμα του «Spiegel» που έκανε τον γύρο του κόσμου προκάλεσε πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ πυροδότησε τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν το δημοσίευμα με κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά ομολόγων και με το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες λήγουν CDs στα ελληνικά ομόλογα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το «Spiegel Online» επικαλούμενο πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση ανέφερε στο σχετικό δημοσίευμα ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει την εγκατάλειψη του ευρώ και την εισαγωγή νέου νομίσματος.

Θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην ατζέντα φέρεται να είναι και η γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οπως επισημαίνεται, με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος, η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και θα παραβρεθούν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μια τέτοια κίνηση, ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως 50% έναντι του ευρώ, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του χρέους της Ελλάδας. Το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει πως το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ έπειτα από την υποτίμηση του νομίσματος. «Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αναπόφευκτη» αναφέρουν οι ειδικοί στο έγγραφο.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το έγγραφο, θα έχει ως συνέπεια τη μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων, γεγονός που δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Οι συνέπειες
Το δημοσίευμα σημείωνε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι εφικτή από νομικής πλευράς η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, ενώ ειδικοί πιστεύουν πως θα είναι απαραίτητη και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπλέον επισημαίνει πως σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς η αλλαγή του νομίσματος θα «εξαφανίσει» την κεφαλαιακή βάση τους, ενώ οι ξένες τράπεζες θα υποχρεωθούν σε σημαντικές ζημιές λόγω των ομολόγων που κατέχουν. Επίσης αναφέρει πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διαγράψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεών της, τις οποίες το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει σε 40 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα επωμιστεί η Γερμανία, καθώς συμμετέχει με 27% στα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Το ύποπτο δημοσίευμα του "Spiegel"
"Η Ελλάδα σκέφτεται την έξοδο από το ευρώ"

Με προβοκατόρικες προβλέψεις και καταστροφολογικά σενάρια επιτίθεται για μια ακόμη φορά το «Spiegel» ενάντια στη Ελλάδα. Το αμφιλεγόμενο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του περιοδικού αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η κρίση χρέους στην Ελλάδα έλαβε μια δραματική νέα τροπή. Πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης πληροφόρησαν το `Spiegel Online' πως η Αθήνα σκέφτεται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχουν σε μυστική συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή το βράδυ.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια και οι διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Πλέον, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προφανώς αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή: το `Spiegel Online' έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης που γνωρίζουν την κατάσταση στην Αθήνα, οι οποίες σημειώνουν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα.

Θορυβημένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση. Επιπλέον, πέρα από την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Eνωση, στην ατζέντα βρίσκεται και μια ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Δεδομένης της κατάστασης, η συνάντηση στο Λουξεμβούργο έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και έχει επιτραπεί να συμμετάσχουν σε αυτή μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και άλλα ανώτερα στελέχη.

Πηγές δήλωσαν στο «Spiegel Online» πως ο Σόιμπλε σκοπεύει να προσπαθήσει να εμποδίσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Θα πάρει μαζί του στη συνάντηση στις Βρυξέλλες ένα εσωτερικό έγγραφο, προετοιμασμένο από ειδικούς του υπουργείου του, προειδοποιώντας για πιθανές ολέθριες συνέπειες σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Μια τέτοια κίνηση «θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ», σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο. Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νόμισμα θα μπορούσε να χάσει έως και το 50% της αξίας του, εκτοξεύοντας στα ύψη το ελληνικό χρέος. Οι συνεργάτες του Σόιμπλε έχουν υπολογίσει πως το ελληνικό έλλειμμα θα εκτοξευόταν στο 200% του ΑΕΠ. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα ήταν νομικά εφικτό η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Νομικοί υποστηρίζουν πως θα ήταν απαραίτητο η χώρα να φύγει και από την ΕΕ.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Κυβέρνηση
Κατηγορηματική διάψευση και βαριές καταγγελίες για προβοκάτσια

Στην κατηγοηματική διάψευση δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» προχώρησε με «ακαριαίο» τρόπο χθες η ελληνική κυβέρνηση. Τη σχετική ανακοίνωση διάψευσης ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, που σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τη σύνταξη της «οργισμένης» δήλωσης για το δημοσίευμα, που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά ως προς τη στόχευση και την «πηγή» των ανυπόστατων φημών. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «βλέπουν» πίσω από το δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό «προβοκάτσια», «υπονόμευση» και «κερδοσκοπικά παιχνίδια». Ο υπουργός Οικονομικών, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του για άμεση διάψευση σε όλα τα επίπεδα και ταχύτατη ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου και των εκπροσώπων των κομμάτων.

«Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια». Ο «συναγερμός» λειτούργησε αυτόματα στο Μαξίμου, όπως και στον Τομέα Ενημέρωσης που παρακολουθεί αδιαλείπτως τη ροή των δημοσιευμάτων στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την «εκτόξευση» του εν λόγω δημοσιεύματος, έγινε αναπαραγωγή άλλων σχετικών σεναρίων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα έντονης ανησυχίας, όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προβεί σήμερα σε δημόσια παρέμβαση από το Μεγανήσι, όπου βρίσκεται για να μιλήσει σε συνέδριο των δήμων των μικρών νησιών.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ευρώπη
Ομοβροντία διαψεύσεων, συναγερμός στην ΕΕ

Αμεσες και κατηγορηματικές διαψεύσεις από την ΕΕ, το Βερολίνο και το Παρίσι προκάλεσε το ύποπτο δημοσίευμα του «Spiegel» περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και έκτακτης συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή το βράδυ. Οι εκπρόσωποι του προέδρου του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν καθώς και η γερμανική και γαλλική κυβέρνηση διέψευσαν κατηγορηματικά αυτές τις φήμες. Το Παρίσι έκανε μάλιστα λόγο για «φαντασιόπληκτα σενάρια». Εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το δημοσίευμα δεν έχει βάση. «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει συνάντηση.

Αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι εντελώς ψευδή» δήλωσε ο Γκι Σούλερ. Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε σχέδιο» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι διάσπαση της ευρωζώνης είναι «απολύτως εκτός σκέψης».

Βρυξέλλες

Κοινοτικές πηγές εξέφραζαν την έκπληξή τους, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη χρονική στιγμή του δημοσιεύματος. Τόνιζαν ότι παρόμοιες φήμες υπονομεύουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και εξυπηρετούν μόνο κερδοσκοπικά παιχνίδια. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι μόνες συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο, εν όψει των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ΕΚΟΦΙΝ (16-17 Μαΐου), αφορούν το επιτόκιο που θα ισχύσει για το πρόγραμμα δανεισμού της Πορτογαλίας, τα χρονικά περιθώρια αποπληρωμής των δανείων της και η διασύνδεση των δύο αυτών θεμάτων με τα όσα ισχύουν για Ελλάδα και Ιρλανδία. Στο δημοσίευμά του το «Spiegel Online» έκανε λόγο πως η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει την εγκατάλειψη του ευρώ.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
ETHNOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: