Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Άρνηση ΝΔ για μειώσεις σε επικουρικές και μισθούς

Δεν κάθονται ούτε στο τραπέζι με την Τρόικα



http://img.protothema.gr/84552776783304C514D6EF97109EC798.jpg

Αρνητική είναι η απάντηση της ΝΔ στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη να διαπραγματευθούν από κοινού με την Τρόικα για το ασφαλιστικό και τις επικουρικές συντάξεις.

Αιτιολογούν την άρνησή τους λέγοντας ότι το ασφαλιστικό δεν είναι απομονωμένο θα αποτελέσει τμήμα της ευρύτερης διαπραγμάτευσης σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομίας και τις αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011. Η ΝΔ λοιπόν δεν μπορεί να συμμετάσχει αποσπασματικά σε μία συζήτηση ούτε έχει ανθρώπους σε όλα τα υπουργεία για να έχει την πλήρη εικόνα και όλα τα δεδομένα στην διάθεσή της.

Στην συνάντηση που είχαν οι τρεις υπεύθυνοι της ΝΔ κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Νικολόπουλος και Χρύσανθος Λαζαρίδης με τον κ. Κουτρουμάνη επέμειναν στην θέση τους ότι δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι επικουρικές συντάξεις.

Η ΝΔ λέει ότι έχουν επιβληθεί ήδη δύο μειώσεις και τώρα ο αρμόδιος υπουργός ζητά και τρίτη χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των στοιχείων και κυρίως χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα του PSI το οποίο θα διαμορφώσει διαφορετικά δεδομένα για το ασφαλιστικό αλλά και για τα επικουρικά ταμεία. Η ΝΔ επιμένει ότι μπορούν να υπάρξουν και εναλλακτικές λύσεις πριν καταφύγουμε στις μειώσεις που μπορεί να είναι από τις οικονομίες κλίμακος μέχρι τους ατομικούς λογαριασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο νωρίτερα δεν θα το ψηφίσουν.

Αρνητική είναι κατ’ αρχήν η απάντηση της ΝΔ και στο θέμα που άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου για μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα και πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

«Άλλο ο δημόσιος τομέας και άλλο ο ιδιωτικός» λέει επισήμως η ΝΔ και προσθέτει ότι το ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων και επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Στελέχη της ΝΔ, πάντως, εκφράζουν προσωπικές απόψεις και λένε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί ως μέτρο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και πάντα σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα ληφθούν για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2011 που υπολογίζονται στα 4 με 5 δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: