Αμηχανία και απογοήτευση στην Ιπποκράτους
Παρά ταύτα από την Ιπποκράτους και στο στενό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου δεν εγκαταλείπονται δύο ειδών σκέψεις: πρώτον να υπάρξει κάποια αναβολή στις διαδικασίες με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου διέρχεται μία κρίσιμη φάση και δεύτερον να διασφαλιστεί ένας κάποιος ρόλος για τον κ. Παπανδρέου ώστε να μην αντιμετωπιστεί ως εξιλαστήριο θύμα και περιθωριοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να έχει υποχωρήσει αισθητά το σενάριο της διαρχίας, στον οποίο δεν μπορεί να επιμείνει πλέον ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την απόρριψή του από το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) και την ομόθυμη σε αυτό στάση των κορυφαίων παραγόντων, με πρώτον τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στελέχη του οποίου τορπίλισαν εν τη γενέσει της την ιδέα αυτή την περασμένη Τετάρτη.
Οι επίδοξοι διάδοχοι κρατούν γενικά χαμηλούς τόνους, με εξαίρεση τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που επέκρινε ανοιχτά και έντονα το σενάριο της διαρχίας και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για εμμονή (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Ο κ. Βενιζέλος παραπέμπει στην τοποθέτησή του προ ημερών στη διευρυμένη συνεδρίαση του πολιτικού συμβούλιο («να λήξουν όλα έως τις 15 Ιανουαρίου»), ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη ΝΕΤ τόνισε ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει ενοποιητικά στο ΠΑΣΟΚ (Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από την Πέμπτη και ενόψει της συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου, όπου δεν υπάρχουν δεδομένες πλειοψηφίες και μειοψηφίες, εξελίσσονται παρασκηνιακές διεργασίες για την επίτευξη, είτε συμμαχιών μεταξύ δελφίνων, είτε συμφωνιών μεταξύ του παπανδρεϊκού μπλοκ και άλλων δυνάμεων για το ρόλο του κ. Παπανδρέου την επόμενη ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση ισχυρό σενάριο είναι πλέον να στηθούν κάλπες έως τις αρχές Φεβρουαρίου, ή το αργότερο τον Μάρτιο, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου