Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ "ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ"...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Χαρτοφυλάκια σε πέντε στενούς του συνεργάτες, με τους οποίους τον συνδέει παράλληλα και προσωπική φιλία, έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ Ο καθηγητής
Ο ΧΑΡΗΣ Παμπούκης, έγκριτος νομικός, ένας από τους λεγόμενους «σωματοφύλακες» του... Γιώργου Παπανδρέου από την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, ορκίζεται σήμερα υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ. Ουσιαστικά, ο κ. Παμπούκης θα είναι το άγρυπνο μάτι του κ. Παπανδρέου στο Μαξίμου, ενώ θα παίξει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό του πρωθυπουργικού γραφείου με τους υπουργούς. Ο κ. Παμπούκης λέγεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο Χ. Παμπούκης διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Στο διάστημα εκείνο ήταν από τα πρόσωπα που «έχτισαν» μαζί με άλλα στελέχη του ΥΠΕΞ, όπως τον κ. Νίκο Κοτζιά και τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, την εικόνα του κ. Παπανδρέου ως του ιδανικότερου διαδόχου τού κ. Κώστα Σημίτη. Οι σχέσεις Παπανδρέου- Παμπούκη παρέμειναν στενές ακόμη και μετά το 2005, όταν ο κ. Παμπούκης έδωσε περισσότερο βάρος στο ακαδημαϊκό του έργο.
ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Η λογογράφος
ΣΤΟΝ ΣΤΕΝΟ πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπανδρέου ανήκει και η Τίνα Μπιρμπίλη που αναλαμβάνει ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία, αυτό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η γνωριμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την κ. Μπιρμπίλη μπορεί να έγινε- όπως η ίδια έχει αποκαλύψει- στο γυμναστήριο, ωστόσο πολύ σύντομα βρέθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη να αναλαμβάνει αυξημένα καθήκοντα, αφού έγινε μία από τις κειμενογράφους των ομιλιών Παπανδρέου. Διαθέτει εντυπωσιακό βιογραφικό και σπουδές με ειδίκευση στα θέματα Περιβάλλοντος και άσκησε και καθήκοντα συμβούλου του Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης. Η κ. Μπιρμπίλη θα κληθεί να διαχειρισθεί τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος εμπεριέχει πλέον και τις αρμοδιότητες του παλιού υπουργείου Ενέργειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ Ο «Βιεννέζος
ΜΙΑ ΑΠΟ τις εκπλήξεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και η τοποθέτηση του Δημήτρη Δρούτσα σε θέση αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Δρούτσας είναι διπλωματικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου τα τελευταία 12 χρόνια και δεύτερος επιλαχών στη λίστα της Ευρωβουλής του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός τον... ανακάλυψε στη Βιέννη, όπου ο Δημ. Δρούτσας ασκούσε χρέη διπλωμάτη στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας. Από τότε ο κ. Δρούτσας έγινε μία από τις «σκιές» του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου τον αξιοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ του ανέθεσε τον τομέα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας πριν από έναν χρόνο. Η τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με υπουργό τον κ. Παπανδρέου, ενέχει μεγάλο ρίσκο δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα μεγάλης σημασίας που έμειναν στάσιμα επί κυβερνήσεων Ν.Δ., όπως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και οι πιέσεις των ΗΠΑ για τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων στο Αιγαίο.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ο «Βοστωνέζος» ΑΠΟ ΤΟΥΣ πιο παλιούς συνεργάτες και φίλους του κ. Παπανδρέου που αναλαμβάνει σήμερα χαρτοφυλάκιο είναι ο Παύλος Γερουλάνος. Η γνωριμία τους άρχισε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βοστώνη, το 1993, όταν ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο Ηarvard ως επισκέπτης-εταίρος και ο νέος υπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σπούδαζε στο ΜΙΤ. Η σχέση τους συνεχίστηκε στην Ελλάδα και αναπτύχθηκε επί θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν ο κ. Γερουλάνος ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα αποδήμων. Ο Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε στον στενό πυρήνα των προσώπων που οργάνωσαν την προεκλογική εκστρατεία του κ. Παπανδρέου στις εκλογές του 2004, ενώ αργότερα μεταπήδησε στη Χαριλάου Τρικούπη ως σύμβουλος και αργότερα ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα ορίστηκε υπεύθυνος του Τομέα Επικοινωνίας του κόμματος και μάλιστα στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ. Η υπουργοποίηση του κ. Γερουλάνου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Την είχε υποδηλώσει η τοποθέτησή του στην 5η θέση του Επικρατείας. Στην αρμοδιότητα του κ. Γερουλάνου εμπίπτει η ΕΡΤ και οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ- όχι όμως η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, η οποία παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: