Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ισχυρή ομάδα ...



Η πρώτη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου για ευέλικτη κυβέρνηση που θα συνδυάζει την πείρα και την ανανέωση έγινε πράξη.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι μικρότερο από κάθε προηγούμενο, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, ανανεωμένο και παπανδρεϊκό. Αυτό είναι το τετράπτυχο που αποτυπώνει την εικόνα των όσων ανακοινώθηκαν χθες.Από τους συνολικά 36 υπουργούς και υφυπουργούς, οι 26 αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια για πρώτη φορά, οι 6 είναι εξωκοινοβουλευτικοί και οι 5 νεοεισερχόμενοι βουλευτές.Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει και...
ισχυρό άρωμα γυναίκας, καθώς υπάρχουν 9 εκπρόσωποι του ωραίου φύλου, 5 σε θέσεις υπουργών και 4 σε θέσεις υφυπουργών. Δηλαδή, ποσοστό ανανέωσης 72% και ποσοστό συμμετοχής γυναικών 25%.
Τα χαρτοφυλάκια περιορίστηκαν σε 14, καθώς καταργήθηκαν και οι αρμοδιότητές τους εκχωρήθηκαν σε άλλα υπουργεία το Μακεδονίας- Θράκης, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Ανάπτυξης.

Παλιοί: Θ. Πάγκαλος, Ευ. Βενιζέλος, Α. Διαμαντοπούλου, ο Δ. Ρέππας, ο Γ. Μαγκριώτης, ο Ν. Σηφουνάκης, ο Α. Λοβέρδος, ο Χ. Καστανίδης, ο Μ. Χρυσοχοϊδης και ο Σπ. Βούγιας.
Ισχυρή ομάδα

Νέοι: Γ. Ραγκούσης, Ντ. Ρόβλιας, Θ. Τζάκρη, Φ. Σαχινίδης, Π. Μπεγλίτης, Λ. Κατσέλη, Μ. Μπόλαρης, Γ. Μανιάτης, Θ. Μωραϊτης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Καρχιμάκης, Απ. Κατσιφάρας, Α. Γκερέκου και Γ. Πεταλωτής.

Εξωκοινοβουλευτικοί: Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας, Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Πανάρετος, Φ. Γεννηματά και ο Χ. Παμπούκης.

Βουλευτές και υπουργοί με την πρώτη: Σπ. Κουβέλης, Στ. Αρναουτάκης, Γ. Κουτρουμάνης, Κ. Μπατζελή και Π. Γερουλάνος.

Το κέντρο βάρους της νέας κυβέρνησης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα υπάρχουν ένας αντιπρόεδρος και ένας υπουργός Επικρατείας με συντονιστικές αρμοδιότητες.

Ο Θ. Πάγκαλος με αρμοδιότητα συντονισμού του ΚΥΣΕΑ και της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και ο Χ. Παμπούκης, εξ απορρήτων συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης όλων των διακλαδικών δράσεων της νέας κυβέρνησης.

Δίπλα στον νέο πρωθυπουργό, ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Γ. Πεταλωτής, βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τις μάχες για το Βατοπέδι.

Η ανακοίνωση της πρώτης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου αποτέλεσε και την επιβεβαίωση της αποφασιστικότητάς του να προωθήσει νέα πρόσωπα στην πολιτική.

Ο νέος πρωθυπουργός ξεκίνησε από το πολιτικό προσωπικό που αναδείχθηκε στα χρόνια της αντιπολίτευσης, τους ανθρώπους στους οποίους στηρίχτηκε για τη μεγάλη ανατροπή.

Ανέθεσε στον Γ. Ραγκούση και τον Γ. Παπακωνσταντίνου δύο κρίσιμες αποστολές: την ανασυγκρότηση του κράτους και το γέμισμα των κρατικών ταμείων. Στη Λ. Κατσέλη έδωσε την ευθύνη του επιτελικού σχεδιασμού για την οικονομία.

Ο Π. Μπεγλίτης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Αμυνας με αρμοδιότητα τους εξοπλισμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση έγιναν και οι μεγάλες εκπλήξεις.

Ο Δ. Δρούτσας, από διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, θα ορκιστεί σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο Σπ. Κουβέλης υφυπουργός! Η Τ. Μπιρμπίλη, από σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η Κ. Μπατζελή με την πρώτη που εκλέχθηκε στη Βουλή αναλαμβάνει το κρίσιμο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Και ο Π. Γερουλάνος, πριν ακόμη ορκιστεί βουλευτής Επικρατείας θα σηκώσει το χέρι για να ορκιστεί υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Με το νέο κυβερνητικό σχήμα ο Γ. Παπανδρέου αντάμειψε και τους βουλευτές που διακρίθηκαν την περίοδο της αντιπολίτευσης ανταποκρινόμενοι σε όσα καθήκοντα τους ανέθεσε.

Για τον λόγο αυτό ο Ντ. Ρόβλιας ορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών, ο Φ. Σαχινίδης Οικονομικών, ο Μ. Μπόλαρης Οικονομίας, οι Γ. Μανιάτης και Θ. Μωραϊτης υφυπουργοί στο Περιβάλλοντος, η Ε. Χριστοφιλοπούλου υφυπουργός Απασχόλησης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπουργός Υγείας, η Α. Γκερέκου υφυπουργός Τουρισμού, ο Απ. Κατσιφάρας υφυπουργός Δικαιοσύνης και ο Μ. Καρχιμάκης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού λειτουργούν και οι διορισμοί του Στ. Αρναουτάκη, του Γ. Πανάρετου, του Γ. Κουτρουμάνη και της Φ. Γεννηματά.

Σε ό,τι αφορά τους λεγόμενους κορυφαίους, ο Γ. Παπανδρέου άλλους τους ικανοποίησε και άλλους όχι.

Ο Θ. Πάγκαλος αναβαθμίστηκε σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί να μην πήρε το Εξωτερικών αλλά σήμερα θα ορκιστεί υπουργός Αμυνας, η Α. Διαμαντοπούλου διατηρεί και στην κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας (προτιμούσε και αυτή το Εξωτερικών), ο Α. Λοβέρδος προσγειώθηκε στο υπουργείο Απασχόλησης, ο Μ. Χρυσοχοϊδης βρέθηκε και πάλι στα γνωστά σε αυτόν λημέρια της Προστασίας του Πολίτη (με υφυπουργό τον Σπ. Βούγια) και ο Χ. Καστανίδης στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι αξιοσημείωτο πως για το υπουργείο Υποδομών ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε μία έμπειρη τριάδα στελεχών: τον Δ. Ρέππα, τον Γ. Μαγκριώτη και τον Ν. Σηφουνάκη.
ΕΘΝΟΣ.

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: