Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Με την απώλεια του Β.Πολύδωρα Πέρασε ο νόμος για τον φόρο των ακινήτων με 152 «ναι»


Πέρασε ο νόμος για τον φόρο των ακινήτων με 152 «ναι»
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με την απώλεια του Βύρωνα Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για την αμφισβήτηση της κομματικής γραμμής, η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με 152 «ναι».

Η στάση του Β.Πολύδωρα προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βλέπει να συρρικνώνεται η κοινοβουλευτική δύναμή του από την μια ψήφιση του ενός νομοσχεδίου στην άλλη.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στις ψηφοφορίες δεν θα υπάρξουν προβλήματα, καθώς θα βρίσκονται θετικές ψήφοι από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών για να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο.

Τα άρθρα, για τα οποία ζητήθηκε η τοποθέτηση των βουλευτών ονομαστικά αφορούν τα εξής:
Αρθρο 1: Καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Αρθρο 2: Υποκείμενα στον ΕΝΦΙΑ φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Αρθρο 3: Ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (μεταξύ των οποίων τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, των Ιερών Μονών και - υπό όρους - των αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων).
Αρθρο 4: Τρόπος υπολογισμού του κυρίου ΕΝΦΙΑ.
Αρθρο 5: Τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Αρθρο 7: Όροι για την μερική ή ολική απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.
Αρθρο 25: Συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορούν και τραπεζικά ιδρύματα.
Αρθρο 27: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Αρθρο 31: Δυνατότητα εκ των υστέρων νομιμοποίησης τεχνικών έργων (τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών, ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού) που πραγματοποιούνται σε αιγιαλό, κοινόχρηστη παραλία ή θαλάσσιο πυθμένα, χωρίς προηγούμενη άδεια.
Αρθρο 32: Αναδιατύπωση προηγούμενης διάταξης για παραχώρηση ιδιωτικών περιουσιών στο Δημόσιο.
Αρθρο 33: Ρυθμίσεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, που περιλαμβάνουν και φοροαπαλλαγές για συγκεκριμένες υπεράκτιες (off shore) εταιρείες.
Αρθρο 38: Απαλλαγή μελών του Δ.Σ. του ΕΟΜΜΕΧ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης από αστικές και ποινικές ευθύνες - ανάληψη από το Δημόσιο, των ενδεχόμενων προσωπικών ευθυνών του εκκαθαριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη.
Αρθρο 47: Δυνατότητα για υπό όρους προληπτικές κατασχέσεις περιουσίας φορολογουμένων, στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει διαπιστώσει φοροδιαφυγή, προτού η οφειλή των εν λόγω υποκειμένων καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Αρθρο 48: Αντιμετώπιση της μη απόδοσης συγκεκριμένων ποσών φόρου, ως "απόκρυψη εισοδημάτων" εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης.
Αρθρο 53: Αναστολή για έναν ακόμη χρόνο, της καταβολής του 20% από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Τα άρθρα που αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ καθαυτόν υπερψηφίστηκαν με πλειοψηφία 152 βουλευτών έναντι 143.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψηφίστηκαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 31, 38, 48, 53, 25 και 27, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του κόμματος στα άρθρα 32, 33 και 47.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης(επικεφαλής του φορέα Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), καταψήφισαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 38, 47 και 48, ενώ υπερψήφισαν τα άρθρα 25, 27, 31, 32, 33 και 53.
Τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 31, 38 και 53 τέθηκαν σε ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ τα άρθρα 25 και 27, 32, 33, 47 και 48 κατόπιν αιτήματος των ΑΝΕΛ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: