Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΘΩΝ...


Ρεπορτάζ : Κωνσταντίνος Ζούλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
«Ο μόνος τρόπος να μη ζήσουμε την Εβδομάδα των Παθών είναι να κερδίσει η Εθνική Ελλάδος την Τρίτη την Αργεντινή». Το...
έλεγε προχθές σε δημοσιογράφους μεταξύ αστείου και σοβαρού πολύπειρος κυβερνητικός βουλευτής, θέλοντας να περιγράψει πόσο δύσκολο προβλέπει ότι θα είναι το προσεχές πενθήμερο για την κυβέρνηση λόγω της κατάθεσης του ασφαλιστικού νόμου και κυρίως λόγω της οριστικοποίησης των δραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι την Παρασκευή υπήρχαν φημολογίες ακόμη και για ενδεχόμενες νέες διαρροές βουλευτών, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στο Μαξίμου, το οποίο έδωσε εντολή στον υπουργό Εργασίας να επιδιώξει εσπευσμένα συναντήσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση πριν τα δύο επίμαχα κείμενα έρθουν στη Βουλή.
Είχε προηγηθεί πλήρης αιφνιδιασμός του Μαξίμου από την απροσδόκητη επιλογή του κ. Ανδ. Λοβέρδου να δημοσιοποιήσει -από κοινού με τον ασφαλιστικό νόμο- και το προεδρικό διάταγμα για τις εργασιακές αλλαγές. Με συνέπεια, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός να εξαναγκαστεί επί της ουσίας να καλύψει τον κ. Λοβέρδο, χωρίς καν να γνωρίζει ποιες θα είναι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Ετσι εξηγείται άλλωστε, ότι για πρώτη φορά συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έβαλαν στους δημοσιογράφους πλαφόν πέντε ερωτήσεων, σε μια εμφανή προσπάθειά τους να μην εκτεθεί για άγνοια προθέσεων ο πρωθυπουργός. Εκ των υστέρων μάλιστα δεν έκρυβαν την έντονη όχληση του κ. Παπανδρέου και για την επιλογή του κ. Λοβέρδου να παραχωρεί καθημερινά συνεντεύξεις καθώς, όπως έλεγαν, εντείνει την ανησυχία και τη σύγχυση της κοινής γνώμης, αν και σε ανύποπτο χρόνο του είχε ζητηθεί μετ' επιτάσεως το αντίθετο.
Πολιτικά παράδοξη αν όχι ανεξήγητη, όμως, θεωρείται και η επιλογή του υπουργού Εργασίας οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις να περάσουν μέσω προεδρικού διατάγματος και όχι διά νόμου. Πόσω μάλλον όταν σε άτυπη υπουργική σύσκεψη, που έγινε την Πέμπτη, του επισημάνθηκε από συναδέλφους του ο κίνδυνος μαζικής «ανταρσίας» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ευλόγως θα διαμαρτύρονταν για παράκαμψη της Βουλής σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο με παρέμβαση του Μαξίμου προγραμματίστηκε εσπευσμένα για την Τρίτη έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, την οποία ο κ. Λοβέρδος θα ενημερώσει για το περιεχόμενο του Π. Δ., αν και κάτι τέτοιο ουδόλως συνηθίζεται στην κοινοβουλευτική πρακτική. Από δε το κλίμα που θα διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση -δηλαδή από το πόσο έντονες θα είναι οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- εξαρτάται προφανώς και το αν η κυβέρνηση θα αποπειραθεί τελικώς να περάσει τις συγκεκριμένες αλλαγές με Π. Δ. και όχι με νόμο. Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που μέχρι στιγμής «κυοφορείται» είναι πως αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν από την Πέμπτη την απορία τους όχι μόνον για τον αιφνιδιασμό Λοβέρδου, αλλά και από τις εργασιακές ρυθμίσεις που προτείνει. Και το επιχείρημά τους είναι πως τόσο σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων ουδόλως περιγράφονται στο μνημόνιο, εκτός και αν η κυβέρνηση ή ο κ. Λοβέρδος έχει προβεί και σε άλλες συμφωνίες με την τρόικα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας...
Με τα δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι η συνεδρίαση της Τρίτης λαμβάνει ίσως και τον χαρακτήρα ενός «κρας τεστ» για την ίδια τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος, εν όψει και του ασφαλιστικού νόμου που αναμένεται να έρθει στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και μπορεί μεν για τον νόμο αυτόν το υπουργείο Εργασίας να επιχειρεί ασμένως τις τελευταίες ημέρες να διοχετεύσει ένα κλίμα συναίνεσης που έχει επιτευχθεί μέσω βελτιωτικών κινήσεων, πλην όμως κάθε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στη Βουλή όταν έρθει το τελικό κείμενο είναι παρακινδυνευμένη.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι δεν πέρασαν απαρατήρητες στο Μαξίμου κάποιες διαρροές στον Τύπο για τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Εις εξ αυτών που «φωτογραφήθηκε» ήταν ο κ. Παντελής Οικονόμου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά στην «Κ» ότι σκέπτεται να καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση έχει την έγκριση της κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πολύπειρος βουλευτής του προλόγου προέτρεπε τους δημοσιογράφους να «μην ψάχνουν τους συνήθεις υπόπτους για τυχόν διαρροές, αλλά τους αθόρυβους και κυρίως εκείνους που δεν σκέπτονται να ξαναθέσουν υποψηφιότητα»...

Πρόθυμος για βελτιώσεις
Το επίμαχο προεδρικό διάταγμα αλλάζει άρδην τις εργασιακές σχέσεις, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ήδη ως η σταγόνα που ενδεχομένως θα ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και ο υπουργός Εργασίας σε έκτακτη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με οκτώ κυβερνητικούς βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων φάνηκε πρόθυμος να προχωρήσει σε κάποιες βελτιώσεις. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο ο χρόνος προειδοποίησης των υπό απόλυση εργαζομένων να προσδιορισθεί σε 6 και όχι 4 μήνες όπως ήταν η αρχική του πρόταση, στη βελτίωση των αποζημιώσεων απόλυσης για τους εργαζομένους μακράς διαρκείας και στο ενδεχόμενο να μην καταργηθεί πλήρως η δυνατότητα προσφυγής τους στη διαιτησία αν έχει προηγηθεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης από τον εργοδότη. Πρόθυμος δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και για τη βελτίωση της εργασιακής προστασίας όσων έχουν υπερβεί τα 55 (και όχι τα 57) χρόνια, με την έννοια της υποχρέωσης του εργοδότη αλλά και του κράτους να συνεισφέρουν υποχρεωτικώς στην αυτασφάλισή τους αν απολυθούν και δεν βρουν εργασία σε εύλογο χρόνο. Διαλλακτικός εμφανίστηκε και για την αύξηση του ορίου απολύσεως στο 4% και όχι στο 5% αν και, όπως είπε, τα ποσοστά αυτά αφορούν ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τέλος, διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις που θα αποτρέπουν τους εργοδότες να εγείρουν την απειλή της απόλυσης σε εργαζομένους, προκειμένου να εκβιάζουν τη μείωση των μισθών τους, χωρίς πάντως να εξηγεί πώς τούτο θα μπορούσε να διασφαλισθεί. Η συνέχεια την... Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: