Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Δωδεκάλογος νέων φόρων και λιτότητας...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Σκληρό πακέτο μέτρων 4 δισ. ευρώ τον χρόνο ζητεί το ΔΝΤ...
Διετία άγριας λιτότητας με επαχθείς νέους φόρους και πάγωμα μισθών ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου που έγιναν στον απόηχο της σκληρότερης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εδώ και χρόνια.
Η έκθεση δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Αθήνα αντιπροσωπείας του Ταμείου και υποδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων-σοκ για να μειωθεί το έλλειμμα και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Διαφορετικά, προειδοποιεί,...
η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με «πορτογαλοποίηση», δηλαδή μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, τινάζοντας στον αέρα τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, προτείνει μείωση του ελλείμματος κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με νέους φόρους και περικοπές δαπανών σχεδόν 4 δισ. ευρώ ετησίως, αρχίζοντας από το 2010.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου πήρε τη σκυτάλη και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά», προσθέτοντας ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα γίνουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα προηγούμενα τριάντα χρόνια. Μάλιστα, μιλώντας στη συνέχεια στο συνέδριο του «Εconomist», διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει χρονική παράταση πέραν του 2010 για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από 3% του ΑΕΠ. Με τον τρόπο αυτόν, είπε, θα στείλουμε στις αγορές σήμα αξιοπιστίας και θα εξοικονομήσουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και μάλιστα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ενώ εξετάζει και το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για έναν ακόμη χρόνο. Και τα δύο μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση των υποδείξεων του ΔΝΤ. Ειδικότερα, το Ταμείο ζητεί να ληφθούν τα εξής μέτρα:

1 Περαιτέρω αύξηση επιλεγμένων ειδικών φόρων κατανάλωσης για να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της ευρωζώνης (σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά).

2 Αναβολή της προγραμματισμένης μείωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων κατά 1% ετησίως μέχρι το 2014, έως ότου εξασφαλιστεί ότι το έλλειμμα είναι μικρότερο από 3% του ΑΕΠ. Στο θέμα αυτό ο κ. Παπαθανασίου είπε χθες ότι «παραμένουμε συνεπείς στην πολιτική για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών», που προβλέπει μείωση του συντελεστή από 25% στο 20% την περίοδο 2010-2014. 3 Τεκμήρια και διασταυρώσεις για να αυξηθεί η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

4 Μείωση των εξαιρέσεων και των απαλλαγών από τη φορολόγηση για να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

5 Συνέχιση της συγκράτησης των μισθών (πάγωμα για φέτος), συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων, ώστε να δοθεί ανάλογο μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα.

6 Περιορισμός προσλήψεων στο Δημόσιο. 7 Νέα μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο οι συνταξιοδοτικές δαπάνες να εναρμονιστούν με τις εισφορές και να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων στις επόμενες γενιές. «Η μεταρρύθμιση αυτή δεν θα πρέπει να αναβληθεί, δεδομένου ότι η υλοποίησή της πρέπει να γίνει σταδιακά», σημειώνεται. 8 Πενταετής προθεσμία για την εξάλειψη των ελλειμμάτων στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

9 Περιορισμός δημόσιων οργανισμών και του προσωπικού τους.

10 Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. 11 Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με εφαρμογή της Οδηγίας Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12 Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να διευκολυνθεί η μερική απασχόληση, για να αυξηθεί η συμμετοχή γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας.

Επίσης, σύναψη τριμερούς κοινωνικού συμβολαίου εργοδοτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κράτους, προκειμένου αυτή τη χρονική στιγμή να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση της απασχόλησης παρά των αποδοχών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πιστώνει το ΔΝΤ την Τράπεζα της Ελλάδος για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην προσδοκώμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Επίσης, χαρακτηρίζει θετικό το πακέτο στήριξης των τραπεζών, λέγοντας ότι οι αρχές αντέδρασαν με προνοητικότητα στη χρηματοοικονομική κρίση. «Οι ελληνικές τράπεζες», σημειώνει, «αποδείχθηκαν ανθεκτικές, αλλά παράλληλα ένιωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του κατάφερε να αντεπεξέλθει καλά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, λόγω της παραδοσιακής ενασχόλησης με λιανική τραπεζική και της έλλειψης επενδύσεων σε τοξικά προϊόντα».

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν δραστήριες στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αν και δεν αποκλείει τα εκεί χαρτοφυλάκιά τους να βρεθούν υπό πίεση.
ΝΕΑ

http://www.nonews-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: