Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οχι Παπανδρέου στα γαλλογερμανικά σχέδια για αλλαγή της ευρωπαϊκής Συνθήκης...


Την αντίθεσή του στην γαλλογερμανική πρόταση περί πολιτικών κυρώσεων για τις χώρες-μέλη με υπερβολικά υψηλό έλλειμμα ή χρέος, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Και τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, τις απόψεις και την αυτονομία του κάθε κράτους στην όλη διαδικασία.
Κατά τον κ. Παπανδρέου υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν, "αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι στο οποίο είμαστε εμείς αρνητικοί διότι υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών". Για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας δήλωσε πάντως πως η Ελλάδα δεν...
έχει καταρχήν καμία αντίρρηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι θετικό να περιληφθεί ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως, όπως σημείωσε, δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που έχει κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν εξέφρασε την "έντονη υποστήριξή" του στον Έλληνα Πρωθυπουργό και την προσπάθειά του να υπάρξει ένας ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός, για να συνδράμει τις χώρες στις επιθέσεις κερδοσκοπίας και στο χειρισμό του χρέους. Παράλληλα επιδοκίμασε την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να εξασφαλίσει ότι ο νέος οικονομικός μηχανισμός θα προωθεί επίσης, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
«Θέλω να εκφράσω, κύριε Πρωθυπουργέ, την πλήρη υποστήριξή μας από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είστε ένας εξαιρετικός ηγέτης, υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Έχετε την πλήρη υποστήριξή μας», τόνισε ο κ. Ράσμουσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: