Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Προειδοποιήσεις μετά τις εκλογές Αμεσα σχηματισμό κυβέρνησης ζητά από τα πολιτικά κόμματα ο Ερντογάν


Αμεσα σχηματισμό κυβέρνησης ζητά από τα πολιτικά κόμματα ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλάει μία χειροποίητη σημαία που του έδωσαν ως δώρο διεθνείς φοιτητές   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αγκυρα, Τουρκία
Εκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν πίσω τους εγωισμούς και να
σπεύσουν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις εκλογές της Κυριακής, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία και πλέον.

Η Ιστορία θα κρίνει όποιον απειλήσει το μέλλον της Τουρκίας, προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος, ενώ κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος από την πλευρά του θα φροντίσει να βρει τη λύση με την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα.

Σπάζοντας τη σιωπή του κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης διεθνών φοιτητών, ο Ερντογάν κατηγόρησε ανοιχτά τη Δύση ότι βομβαρδίζει τους Αραβες και τους Τουρκμένους στη Συρία ενώ παράλληλα στηρίζει τους κούρδους «τρομοκράτες» - η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τις στρατιωτικές επιτυχίες των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), υποστηρίζοντας ότι συνδέονται με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Την ίδια ώρα, την Ιστορία επικαλούνταν και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά για δηλώσει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία.

«Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τις περιόδους συνασπισμών της δεκαετίας του 1970 και του 1990 για να δείξουμε ότι οι συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνεδρίαση αξιωματούχων του AKP στην Αγκυρα, για να προσθέσει όμως ευθύς αμέσως ότι «με την τρέχουσα πολιτική εικόνα, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να δώσει ρεαλιστικές λύσεις είναι το AKP» και να καταλήξει ότι εν πάση περιπτώσει το κόμμα του είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε σενάριο.

Ανοιχτός σε όλες τις εκδοχές για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία ωστόσο θα αφήνει εκτός του AKP, δήλωσε την Πέμπτη ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο κατάφερε για πρώτη φορά να πάρει υψηλότερο ποσοστό από το 10% που απαιτούνταν για να εισέλθει στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

«Το να συρθεί η Τουρκία αμέσως σε συζητήσεις για πρόωρες εκλογές δεν βοηθάει. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει τον δρόμο της για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού», τόνισε από την πλευρά του ο Ντεμιρτάς σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο που το AKP δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Δεν έχουμε προσωπική έχθρα με τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογράμμισε ο Ντεμιρτάς σημειώνοντας ωστόσο ότι «ένας πρόεδρος που παραβιάζει το Σύνταγμα και παραβιάζει τον νόμο και τη Δικαιοσύνη θα επικρίνεται πάντα από εμάς».

Σε κάθε περίπτωση, σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο, ιδιαίτερα στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Ως HDP είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και να παραμερίσουμε την ανταγωνιστικότητα της προεκλογικής περιόδου για την ειρήνη», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι έτοιμος να απευθύνει αίτημα για αφοπλισμό και ότι η ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωσή του θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Το HDP, το οποίο έχει επισκεφθεί τον Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να κάνει άλλη μια επίσκεψη τις ερχόμενες ημέρες. «Ως HDP - κατέληξε ο Ντεμιρτάς - συναισθανόμαστε την ευθύνη μας να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία από εκεί που έμεινε και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κι άλλα». 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: