Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Προβοκάτσια για την Αθήνα το δημοσίευμα Spiegel περί εξόδου από το ευρώ

«Εξυπηρετεί κερδοσκοπικά παιχνίδια»

Τέτοια δημοσιεύματα «εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια», λέει η κυβέρνηση
Τέτοια δημοσιεύματα «εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια», λέει η κυβέρνηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Προβοκάτσια που υπονομεύει την προσπάθεια της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και υπηρετεί κερδοσκοπικά χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το περίεργο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο υποστήριζε ότι η Αθήνα εξετάζει έξοδο από το ευρώ.

Το δημοσίευμα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, «πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης».

«Όχι απόφαση αλλά ούτε σκέψη δεν υπάρχει σε Ελλάδα και ΕΕ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στη ΝΕΤ, κάνοντας λόγο για άκρως ανυπόστατη παραφιλολογία, την απέδωσε σε κάποιους που βρίσκουν ευκαιρία να δημιουργούν σύγχυση όταν το τοπίο είναι ρευστό.

«Όταν υπάρχει ρευστό κλίμα βρίσκουν ευκαιρία διάφοροι καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Σε άμεσες και κατηγορηματικές διαψεύσεις του δημοσιεύματος προχώρησαν και οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε πλήρως την είδηση, λέγοντας πως το δημοσίευμα είναι «εντελώς λανθασμένο» τόσο για τις συζητήσεις όσο ακόμη και για τη συνάντηση.

«Τέτοιο θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε βρέθηκε ποτέ» υπογράμμισε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Ζάιμπερτ.

Συνάντηση μυστήριο

Το δημοσίευμα του Spiegel έκανε επίσης λόγο για έκτακτη «μυστική συνάντηση κρίσης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής.

Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος σε συζητήσεις που αφορούν και την Ελλάδα.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο για πλήθος ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, καθώς και η διαδοχή στην ΕΚΤ.

«Δεν είναι καινούριο να συναντάται υπο-ομάδα του Eurogroup» ανέφερε ο αξιωματούχος, αποκλείοντας επίσης ότι θέμα της συζήτησης είναι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

* Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «παράγοντες που έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι που μπορεί να βλάψει την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», συνιστώντας υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: