Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

«Τσουνάμι» αντιδράσεων στον Πόρο για τις ιχθυοκαλλιέργειες


newpost.gr
«Τσουνάμι» αντιδράσεων στον Πόρο για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Θύελλα αντιδράσεων στο νησί του Πόρου έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Κάτοικοι, επαγγελματίες και τοπικοί παράγοντες ετοιμάζονται...για ναυμαχία με το αρμόδιο υπουργείο. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, «Το νησί τους κινδυνεύει να γίνει ιχθυοβιομηχανική ζώνη».

Κατηγορηματικά αντίθετος με τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Δημήτρης Στρατηγός, ο οποίος όρθωσε το ανάστημά του με κινητοποιήσεις απέναντι στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία “προσφορά” για ενδεχόμενη νέα μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντισταθούμε» δηλώνει στο newpost ο κ. Στρατηγός.

Όπως μας εξηγεί, ο Πόρος είναι ανεπτυγμένος τουριστικά, όπως και όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η απόφαση της κυβέρνησης πλήττει τόσο την τουριστική οικονομία και ανάπτυξη του νησιού όσο και τους τοπικούς ψαράδες, που δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να ψαρέψουν στον τόπο του. Η κοινή Υπουργική Απόφαση προκαλεί την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού, καθώς και αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

«Σκούρα» τα βρήκε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Πόρου στις 4 Μαίου. Η τοπική αρχή τάχθηκε απο την αρχή της συνάντησης ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο για δημιουργία επιπλέον μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή, ενώ ο κ. Σηφουνάκης προσπάθησε να προωθήσει ένα «πιο ευέλικτο σχέδιο, αλλά χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα». Αναμένεται ακόμη συνάντηση το Σάββατο των τοπικών αρχών με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδη.


Οργανώνεται κίνημα ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο

Η Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου, που έχει συσταθεί για την διαμαρτυρία των κατοίκων στα σχέδια της κυβέρνησης δηλώνει με ανακοινωσή της τα εξής:

Στις 13.4.2011 δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο Πόρος είναι το μοναδικό νησί με ανάλογη πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη, στο οποίο θα δημιουργηθεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, δηλαδή ιχθυο – βιομηχανική ζώνη, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Κριτήριο της επιλογής αυτής υπήρξε η πολυετής θετική εμπειρία από τη συγκέντρωση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε αυτόν.

Εκτός από τον Πόρο, Π.Ο.Α.Υ. θα δημιουργηθούν σε σαράντα συνολικά, κατά κύριο λόγο ακατοίκητες και μη-ανεπτυγμένες τουριστικά ακτές και βραχονησίδες, αλλά και στα Μέθανα και τη Σαλαμίνα. Αντίθετα, σε όλα τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα (με ελάχιστες μεμονωμένες εξαιρέσεις), δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία συγκεντρώσεων και οργανωμένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο και τη «Μελέτη για τον καθορισμό Π.Ο.Α.Υ στην Αττική 2000–2006», στην οποία βασίζεται, όλες οι βόρειες ακτές του Πόρου (από το Λιμανάκι της Αγάπης μέχρι και το Μόδι!) χαρακτηρίζονται περιοχή «αποκλειστικής χρήσης» μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, στις οποίες θα απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα. Οι μονάδες θα είναι πλάτους 500μ και θα απέχουν μεταξύ τους επίσης 500μ, με «άμεση περιοχή επιπτώσεών» επιπλέον 200μ στη θάλασσα και 100μ στη στεριά. Η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία θα απαγορεύεται σε απόσταση 100μ περιμετρικά των μονάδων, ενώ σε απόσταση 1.000μ από τα όρια τους απαγορεύεται η οικιστική ανάπτυξη και η εγκατάσταση τουριστικών μονάδων. Προβλέπονται επίσης: αποψίλωση βλάστησης για την ανάπτυξη οδικού δικτύου, δημιουργία Κεντρικής Χερσαίας Εγκατάστασης, με «μέγεθος και χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης», λιμενικές εγκαταστάσεις, δημιουργία μεταφορικού λιμένα και παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας.

Εντός των ορίων της Π.Ο.Α.Υ., όλες οι ανταγωνιστικές χρήσεις γης (οικιστική, παραθεριστική, τουριστική, θαλάσσιος τουρισμός) θα πρέπει να αποκλειστούν μέσω πολεοδομικών και άλλων ρυθμίσεων, ενώ ολόκληρο το νησί του Πόρου αναγνωρίζεται επισήμως ως περιοχή που δεν είναι «ανεπτυγμένη τουριστικά και δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού».

Η «Πρωτοβουλία» μας εδώ και τρία χρόνια έχει προειδοποιήσει για τις προβλέψεις της Μελέτης αυτής, καλώντας σε ξεσηκωμό για την αποτροπή της. Όποιες ενέργειες και αν έγιναν όμως, αποδεικνύεται ότι δεν στάθηκαν ικανές να ακυρώσουν τα σχέδια της Πολιτείας. Αποδεικνύεται ότι τόσα χρόνια εκκολάψαμε στον τόπο μας το «αυγό του φιδιού», επιτρέποντας να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα μια ξενόφερτη δραστηριότητα, που σήμερα βάζει τέλος στο επάγγελμα του Ποριώτη ψαρά και θέτει σε αμφιβολία την επιβίωση ολόκληρης της τουριστικής οικονομίας του νησιού. Αποδεικνύεται ότι οι κινητοποιήσεις μας ήταν πολύ ήπιες.

Η διαβούλευση, κατά την οποία θεωρητικά μπορεί να γίνουν διαφοροποιήσεις στο σχέδιο, θα ολοκληρωθεί στις 26.5.2011 και αμέσως θα υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α. Μας μένουν μόνο σαρανταμία μέρες για να σώσουμε τον τόπο μας και να επιβάλουμε την εξαίρεση του Πόρου από την τελική μορφή της Απόφασης. Πρόκειται για τις κρισιμότερες μέρες για το μέλλον του Πόρου. Ο καθένας μας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενεές.


Το ιστορικό των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο


Σειρά παραβάσεων κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του Πόρου. Μεταξύ άλλων, οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος διαπίστωσαν αυξημένη παραγωγικότητα της εταιρείας «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ» στις μονάδες της που βρίσκονται στις θέσεις «Καλάμι» και «Πυρκαλή», με αποτέλεσμα την «αυξημένη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού στην εν λόγω περιοχή». Βρέθηκε μάλιστα ότι τα έτη 2007 και 2008 η παραγωγή της εταιρείας υπερέβη έως και το 500% της επιτρεπόμενης παραγωγής.

Η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης προωθήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων και απεστάλη στις αρμόδιες για την αδειοδότηση των μονάδων υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και της Νομαρχίας Πειραιά, οι οποίες καλούνται να ασκήσουν τις ενέργειες αρμοδιότητάς τους.

Εν τω μεταξύ, στις 2 Μαρτίου 2010, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος Πόρου μαζί με την Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή Αναστολής όλων των πράξεων εκμίσθωσης στην ίδια εταιρεία θαλάσσιας έκτασης 40 στρεμμάτων για τη δημιουργία ιχθυοτροφείου στη θέση Βόρεια Βαριαρνιά του Πόρου.

Γιγαντιαία μονάδα

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, πρόκειται για την έκταση στην οποία εδώ και δύο χρόνια η «Δίας», με την ανοχή όλων των αρμόδιων αρχών, έχει εγκαταστήσει μια γιγαντιαία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.

Την ίδια ώρα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εξέδωσαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης και για δύο ακόμα μονάδες για υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τη «Sea Farm Ionian» στο Βίδι, η οποία διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί χωρίς Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (είχε λήξει από το 2001!) και τη «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» στο Μπίστι, η οποία βρέθηκε να έχει υπεράριθμους κλωβούς και αυξημένη παραγωγικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: