Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

“Χρειάζεστε μέτρα 10 δισ. ευρώ!”

Πέφτει έξω κατά 2% και το φετινό έλλειμμα


http://img.protothema.gr/CC4D0C7B7DCD2B9975CD1A03A60269A2.jpg
Τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομικής πολιτικής διαπιστώνει το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, προετοιμάζοντας την έλευση των Πόουλσεν, Μαζούχ, Μορς για την τελική αξιολόγηση ενόψει της καταβολής της 5ης δόσης του δανείου.

Από τις επαφές των ελεγκτών με το Γενικό Λογιστήριο και τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων προκύπτει ότι θεωρείται εντελώς αδύνατη η μείωση του ελλείμματος από τα 24 δισεκατομμύρια πέρσι στα 17 δισεκατομμύρια φέτος, δηλαδή στο 7,4% του ΑΕΠ. Και λόγω ύφεσης - η οποία πλήττει καίρια την απόδοση φόρων στο Δημόσιο -αλλά και κυρίως λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων και αστοχιών της ακολουθούμενης πολιτικής σε τομείς όπως η λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στο δημόσιο, η εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ και τα έσοδα των ταμείων.

Χαρακτηριστικά τα στελέχη της Τρόικας εκτιμούν ότι, για την επίτευξη του στόχου περί ελλείμματος 7,4% φέτος θα απαιτούντο πρόσθετα μέτρα της τάξης των ...10 δισεκατομμυρίων ευρώ (!) και όχι 3,5 δισ. όπως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών με επίκεντρο την περικοπή επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.

Εκτίμηση του τεχνικού κλιμακίου είναι ότι το έλλειμμα και φέτος θα κινηθεί προς το 10%, με πιθανότητες να κλείσει κοντά στο 9,5%. Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με μια αστοχία της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον κυβερνητικό στόχο.

Και, μάλιστα, οι ίδιοι ελεγκτές φέρονται να μην κρίνουν ως σκόπιμη καν την προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου, εκτιμώντας ότι η λήψη τέτοιας έκτασης μέτρων θα βύθιζε σε ακόμη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης (-3% κατά τους πλέον αισιόδοξους) ύφεση την οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο είναι γεγονός ότι επιχειρεί να πείσει τους ελεγκτές για το εφικτό του πράγματος, αλλά η αναβολή για μία εβδομάδα της αναλυτικής παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, πέραν της ανάγκης τήρησης λεπτών ισορροπιών μεταξύ των υπουργών που επιχειρεί ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προφανώς δείχνει και άλλα πράγματα.

Θυμίζουμε ότι για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο πραγματοποιήθηκε χτες έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό..

Δεν υπάρχουν σχόλια: