Στελέχη με υψηλή εξειδίκευση, πιστοποιητικά αποτελεσματικότητας και ισχυρές γνωριμίες στα πολιτικά και κυρίως τα τεχνοκρατικά δρώμενα της Ευρώπης και της Αμερικής, καλούνται να υλοποιήσουν το δύσκολο έργο της μη πτώχευσης και της... ανασυγκρότησης της οικονομίας.
Εχουν θητεύσει στο παρελθόν σε καίριες θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και του κρατικού μηχανισμού, εγγράφοντας επιτυχίες ο καθένας στον τομέα του, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι ότι η πλειονότητα προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο. Πρόκειται για τους τεχνοκράτες που ακούγεται πως έχουν βολιδοσκοπηθεί από το Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση "σωτηρίας", η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει εκείνους τους κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής που καθυστερούν απελπιστικά.
Να κάνουν πράξη τις προτάσεις
Να εφαρμόσουν, ουσιαστικά, άλλοι την εμπειρία τους και τα όσα εφάρμοσαν στον ιδιωτικό τομέα και στο κράτος και άλλοι να κάνουν πράξη τις προτάσεις που κατά καιρούς έχουν υποβάλει. Μερικοί από αυτούς έχουν δεχθεί ανάλογη πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση από το 2009 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αλλά τότε δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια καθαρά πολιτική κυβέρνηση.
Σήμερα όμως θεωρούν ότι η προωθούμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών τους δίνει τις εγγυήσεις να λειτουργήσουν σε ένα γνώριμο περιβάλλον, όπου με εφόδια τις ισχυρές τους γνωριμίες στο ευρωπαϊκό τεχνοκρατικό τοπίο και κυρίως στα λόμπι των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.
Εκτιμούν ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να έχει επιτυχία το συγκεκριμένο "πείραμα", είναι να εξασφαλίσουν ότι θα λειτουργήσουν χωρίς παρεμβάσεις, κυρίως κομματικές.
Λουκάς Παπαδήμος
Βαρύ όνομα στο εξωτερικό
Ο άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού διαθέτει το κύρος και τις επαφές για να αναλάβει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Το όνομά του έχει κυριαρχήσει σε δεκάδες σενάρια στο παρελθόν, τόσο όταν ήταν ακόμα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση της θητείας του και πριν αναλάβει σύμβουλος του πρωθυπουργού. Τώρα όμως δείχνει κλεισμένη η συμμετοχή του σε ένα κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών, διότι οι συνθήκες είναι πλέον κρίσιμες και η βοήθειά του και οι γνωριμίες του με το χρηματοοικονομικό κατεστημένο της Ευρώπης είναι απαραίτητες. Το κυριότερο είναι ότι σήμερα ο πρώην τραπεζίτης δεν θα ήταν αρνητικός στο να αναλάβει κυβερνητικό ρόλο σε μια κυβέρνηση όπου δεν θα δεσπόζουν οι πολιτικοί, αλλά άνθρωποι που μιλούν την ίδια γλώσσα με αυτόν.
Γιάννης Στουρνάρας
Με οδηγό τον άθλο της ΟΝΕ
Από τους βασικούς πρωτεργάτες της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων τη δύσκολη περίοδο μετά το 1994, που η χώρα και τότε είχε τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα. Σήμερα είναι γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και είναι ένας από τους ελάχιστους που διατηρούν απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους τεχνοκράτες πολιτικούς των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης. Χαίρει εκτίμησης στο εσωτερικό, όπου τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναβαθμίσει και αναδείξει το ΙΟΒΕ σε έναν φορέα παραγωγής πολιτικής, με τις προτάσεις του να υιοθετούνται από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Από τη θέση του διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας προώθησε τη συμφωνία με την Credit Agricole.
Απόστολος Ταμβακάκης
Με στρατηγικές ικανότητες
Διατηρεί ισχυρές πολιτικοοικονομικές διασυνδέσεις, ενώ διαθέτει ένα πολύτιμο βιογραφικό, που τον καθιστά πολύ καλό στρατηγικό μάνατζερ με τεράστια εμπειρία σε επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και σε εταιρείες του δημόσιου τομέα, όπου εργάστηκε με επιτυχία. Οι γνωριμίες του ξεκινούν από το εγχώριο τραπεζικό και επιχειρηματικό κατεστημένο και φτάνουν στο εξωτερικό, όπου ήταν επικεφαλής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου Λάτση στη Γενεύη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου, αλλά και με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και το βιογραφικό του στο παρελθόν έχει τις θέσεις του υποδιοικητή της Εθνικής Κτηματικής και της Εθνικής Τράπεζας στις παλιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα εργάστηκε στη "Mobil Oil Hellas", στην Τράπεζα Επενδύσεων και αργότερα στην ABN-AMRO.
Μιχάλης Σάλλας
Στο επιτελείο και του Ανδρέα
Ο πρόεδρος της Πειραιώς και μετρ των τραπεζικών αιφνιδιασμών Μιχάλης Σάλλας, είχε δεχθεί και το 2009 πρόταση να αναλάβει νευραλγικό πόστο στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Άλλωστε, ήταν ένας από τους συνιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραφαν την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και ένας από τους 149 προσκεκλημένους στην παρουσίασή της από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, Διοικητής της Ε.Τ.Β.Α. και πρόεδρος της επιτροπής του Χρηματιστηρίου. Το 1989 αποχωρεί από το Δημόσιο και 2 χρόνια αργότερα, επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών αγοράζει την Τράπεζα Πειραιώς την οποία με συνεχείς εξαγορές άλλων τραπεζών και στρατηγικές κινήσεις κατέστησε μια από τις μεγάλες του τραπεζικού μας κλάδου.
Τάκης Αράπογλου
Ο παραγωγικός μάνατζερ
Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Εθνικής Τράπεζας φέρει στις αποσκευές του την εξαιρετικά επιτυχημένη (και πανταχόθεν βαλλόμενη τότε) στρατηγική επιλογή να αγοράσει την τουρκική τράπεζα που σήμερα αποτελεί τον αιμοδότη της κερδοφορίας της Εθνικής, καθώς από τα 157 εκατ. κέρδη που είχε τα 151 προέρχονται από την Τουρκία. Την περίοδο 1990-1993 είχε διατελέσει πρόεδρος της Ιονικής Τράπεζας, στη συνέχεια ανέλαβε θέση στο Citigroup. Σήμερα βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Tsakos Energy Navigation Limited και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου εμπορικής τραπεζικής της EFG-Hermes Holding, της μεγαλύτερης εισηγμένης επενδυτικής τράπεζας στη Μέση Ανατολή. Σπούδασε Μαθηματικά στο Παν/μιο Αθηνών, και Ναυπηγική στο Παν/μιο της Γλασκόβης, έκανε μεταπτυχιακά στο Management στο Παν/μιο Brunel της Αγγλίας.
Βασίλης Ράπανος
Η γέφυρα με...την πολιτική
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας διαθέτει περισσότερο από τους άλλους τεχνοκράτες και πιο πολιτικό παρελθόν αλλά και μεγαλύτερη γνώση του κρατικού μηχανισμού. Εχει εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου και αποτελεί έναν πολύτιμο σύμβουλο του πρωθυπουργού, ο οποίος τον κάλεσε πρόσφατα σε συνάντηση λίγο μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις εκκρεμότητές του, μια συνάντηση όπου μετείχε μόνο ο υπουργός Οικονομικών. Θεωρείται ότι εκτός από ένας πολύ καλός οικονομολόγος και με εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, αφού έχει διατελέσει πρόεδρος του ΟΤΕ αλλά και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας, έχει την ικανότητα να γεφυρώνει το παλιό με το νέο ΠΑΣΟΚ.
Γκίκας Χαρδούβελης
Εξ απορρήτων του Σημίτη
Διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για 4 χρόνια κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης του εμπειρίας σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια είναι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank, ενώ διαθέτει πολύτιμη επταετή θητεία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και διετή θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις του για τη διεθνή κρίση και την οικονομική πολιτική είναι συχνές τους τελευταίους μήνες, με πιο γνωστή την αντίθεσή του, μαζί με άλλους οικονομολόγους, σε πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Νίκος Καραμούζης
Διαβάζει τις αγορές
Η υποψηφιότητά του για υπουργικό θώκο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ο Δρ. Νικόλαος Καραμούζης και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είχε διοργανώσει το περίφημο "μυστικό δείπνο" του πρωθυπουργού με δώδεκα επιλεγμένους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην Εκάλη λίγο πριν από τις εκλογές του 2009. Πριν λίγες εβδομάδες κάλεσε την κυβέρνηση να αιφνιδιάσει τους κερδοσκόπους. Σε ομιλία του επισήμανε ότι απαιτείται ένας νέος κύκλος θαρραλέων και τολμηρών μεταρρυθμίσεων "που θα τρέχουν γρηγορότερα από τις αγορές, που θα ξαφνιάζουν δυσάρεστα τους κερδοσκόπους, που θα δημιουργούν μία παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία". Εχει διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ και σε άλλες εταιρείες, ενώ ήταν μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θόδωρος Πανταλάκης
Ειδικός στις ιδιωτικοποιήσεις
Έχει μακρά προϋπηρεσία στα πολιτικοτραπεζικά από την εποχή του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά και θεωρείται ότι έχει σημαντική γνώση σε θέματα αποκρατικοποιήσεων. Ο πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, στο παρελθόν κατείχε τη θέση του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Υπήρξε επίσης αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πρόεδρος του Κεντρικού Αποθετηρίου, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ.α. Ηταν μεταξύ των βασικών συντελεστών σε θέματα τεχνογνωσίας για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ., ενώ τώρα διαχειρίζεται την αναδιάρθρωση του ομίλου της Αγροτικής.
Τάσος Γιαννίτσης
Τον δικαίωσαν οι εξελίξεις
Η θητεία του στο υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2000-2001 έχει μείνει στην ιστορία εξαιτίας της προσπάθειας για την επίλυση του ασφαλιστικού, αλλά το σχέδιό του συνάντησε την αντίδραση της κοινωνίας αλλά και συναδέλφων του στην τότε κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ θεωρείται ότι μπορεί να συνομιλεί εξίσου άνετα με το κόμμα, την αγορά και τους εργαζόμενους. Εχει διατελέσει σύμβουλος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα ( 1989-90).
Ανοιχτή γραμμή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Οι αποκρατικοποιήσεις κοινός τόπος για σύγκλιση
Ανοιχτή πρόσκληση άφησε στον Αντ. Σαμαρά ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση της Παρασκευής. Η κουβέντα είχε φτάσει στις αποκρατικοποιήσεις και ο πρωθυπουργός θυμίζοντας (στον "γαλάζιο" αρχηγό) πρόσφατη ομιλία του προσδιόρισε τα σημεία σύγκλισης.
Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε στους αρχηγούς σχέδιο γενναίων αποκρατικοποιήσεων. Ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι προφανώς εναντίον των αποκρατικοποιήσεων - άλλωστε τις περιγράφει στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Ωστόσο θέτει όρους. Πρόσωπα επιχείρησε να προτείνει εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός. Ικανά πρόσωπα και κοινής αποδοχής. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Ταμείου Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας θα μπορούσε να είναι κοινής αποδοχής. Το ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά τη σύσκεψη αρχηγών και γνωρίζοντας τις "ατάκες", που ακούστηκαν εντός του Προεδρικού Μεγάρου.
"Να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και σε σχέδια που αξιοποιούν αναπτυξιακά, επιτέλους, την κακοποιημένη δημόσια περιουσία" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του, μετά το κρίσιμο ραντεβού. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κυβερνητικά και "γαλάζια" στελέχη δεν απορρίπτουν την επιχείρηση διερεύνησης προσώπων που μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικά και με "ασφαλή" τρόπο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
EΘΝΟΣ
Κυριακή 29 Μαΐου 2011
Η ώρα των τεχνοκρατών...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου