Ειρηνική διαμαρτυρία «Αγανακτισμένων πολιτών με τα μέτρα λιτότητας και την ανεργία στην Αθήνα και σε άλλες εκατό πόλεις.
Στο Σύνταγμα, η κινητοποίηση είναι μαζική και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεγαλύτερη από όσες έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με τους διαδηλωτές να ξεπερνούν τις 30.000.
Κυριαρχούν συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου, με κεντρικό «Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι», αλλά και κατά των δημοσιογράφων. Από τη διαδήλωση απουσιάζουν οι κομματικές ταυτότητες.
Στο μεταξύ, όσοι κατεβαίνουν κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, μέχρι και σχεδιασμό του χώρου, ενώ οι σκηνές είναι περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν από το Σάββατο στο Σύνταγμα ενόψει της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης.
Συντονίσθηκαν μέσω Facebook και Twitter να κατέβουν στους δρόμους και τις πλατείες για «την Ευρωπαϊκή Επανάσταση της 29ης Μαΐου», όπως την αποκαλούν. «Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια πολιτικών και τραπεζών. Απαιτούμε τώρα πραγματική δημοκρατία. Ενωθείτε μαζί μας, όποια κι αν είναι τα πολιτικά σας πιστεύω για να ακουστούμε όλοι με μια φωνή».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων», δήλωσε στο Canal ότι «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ένα ΄΄ευρωπαϊκό καλοκαίρι΄΄, μετά από την ΄΄αραβική άνοιξη΄΄ στην εξέλιξη της οποίας οι Αραβες ανέτρεψαν τις ηγεσίες τους».
«Υπάρχει, βέβαια, ένα κοινό σημείο κι αυτό είναι η ανεργία», ανέφερε, «όμως υπάρχει συγχρόνως και μία μεγάλη διαφορά κι αυτή είναι η Δημοκρατία. Εμείς την έχουμε, οι Αραβες δεν την έχουν, μάχονται γιά να την αποκτήσουν».
«Επίσης, υπάρχουν τα διδάγματα, που κανένας αντλεί απ την κινητοποίηση αυτήν», πρόσθεσε, «πρώτον το αίσθημα της αδικίας, μπροστά στην απληστία χωρίς όριο των πλουσιότερων (...) μετά τη διαρκώς αυξανόμενη αβεβαιότητα των φτωχών. Προκύπτουν ερωτηματικά, λοιπόν, γιά τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας (...) Σήμερα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία --να εκλέγεις κάποιον και να τού παρέχεις ΄΄λευκή κάρτα΄΄ για μία πενταετία, δεν πορεύεται πια σωστά».
Αναλογιζόμενοι τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων, λοιπόν, «πρέπει να εφεύρουμε τη διαρκή δημοκρατία, δηλαδή να ΄΄συνδέσουμε΄΄ όλους αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες, στις αποφάσεις που τούς αφορούν», έκρινε ο Αλέν Ζιπέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου