Κυριακή 29 Μαΐου 2011

"Αλληλεγγύη σημαίνει περισσότερη προσπάθεια"

Πολιτική κόπωση στην Αθήνα "βλέπει" η Κρ. Λαγκάρντ


http://img.protothema.gr/7FF9301B5FB16089DFA93FA1F1829E41.jpg
Η αναδιάρθρωση δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν τίθεται προς συζήτηση, δεν αποτελεί εναλλακτική.
Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των περισσοτέρων Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών ταγών της ΕΕ όταν καλούνται να σχολιάσουν τις εναλλακτικές που απομένουν πλέον για τη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Μόνο σήμερα επανέλαβαν αυτή την άποψη το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης Γκονθάλεθ-Πάραμο, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό και αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές χώρες που συναντούν δυσκολίες η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης, αρκεί, όπως τόνισε, «η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους».

Μάλιστα ο ερωτών δημοσιογράφος παρατήρησε πως αυτή είναι και η ρητορική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η Γαλλίδα υπουργός απάντησε πως αυτή είναι η φωνή της “ισορροπίας στην Ευρώπη”, για να συμπληρώσει πως “όταν οι Ευρωπαίοι δείχνουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. ευρώ, λογικό είναι να περιμένουν σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η άποψη της κυρίας Λαγκάρντ πως στην Αθήνα παρατηρείται “πολιτική κόπωση” και ακριβώς γι΄αυτό επείγει να στηριχθεί η Ελλάδα επί τη βάση όμως της τήρησης των δεσμεύσεων προς ΕΕ και ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ισπανός τραπεζίτης Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του σε καταλανική εφημερίδα ο κύριος Πάραμο κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει τάχιστα σε δραστικές αλλαγές στο οικονομικό και στο φορολογικό της μοντέλο και να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: