Κυριακή 29 Μαΐου 2011

FT: Κάντε γρήγορα συγχωνεύσεις στις τράπεζες

Τα μεγάλα σχήματα θα "αντέξουν"


http://img.protothema.gr/C7E141481715A184849F1542B30F2A2A.jpg
Μιαν ακόμα παράμετρο στην κρίσιμη υπόθεση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους προσθέτουν οι Financial Times, που κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα της επίσπευσης των συγχωνεύσεων των ελληνικών τραπεζών ώστε να δημιουργηθούν νέα, μεγάλα σχήματα, ικανά να “αντέξουν” μιαν οιανδήποτε αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του χρέους, αλλά παράλληλα να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η εφημερίδα μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και εκτιμά πως η σημερινή τους κατάσταση – έπειτα από τη δημοσίευση των τελευταίων τους οικονομικών στοιχείων τριμήνου με την Εθνική να παραμένει “ενεργή” στον κλάδο των δανειοδοτήσεων και την Alpha να περιορίζει τις χορηγήσεις της – είναι ενδεικτική της διαφοράς προσέγγισης και φιλοσοφίας που αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος κατά τρόπο παραγωγικό, δημιουργικό και πάντως αποτελεσματικό ως προς την υποβοήθηση της πραγματικής οικονομίας.

Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι επιτακτική η ανάγκη για συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα καθώς τα μεγαλύτερα και πιο εύρωστα σχήματα, πέραν όλων των άλλων, θα “κέρδιζαν και την εμπιστοσύνη του διεθνούς συστήματος”.

Το εξόχως ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ πάντως είναι το σημείο εκείνο όπου οι οι FT ασκούν σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις δηλώσεις στελεχών τους πως ενδέχεται να κλείσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και καλούν τους ιθύνοντες της ΕΚΤ ουσιαστικά να ... σοβαρευτούν και να “στηρίξουν τις ελληνικές τράπεζες ενόσω αυτές βγάζουν την οικονομία από την ύφεση” ... Καθώς σε διαφορετική περίπτωση μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα πλήξει και την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: