Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Νέο σχήμα με σαρωτικές αλλαγές...



Σαρωτικό ανασχηματισμό, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, ετοιμάζει, αν δεν έχει έτοιμο, ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει τη χώρα. Η ... δέσμευσή του αυτή αφορά και τη σύνθεση και τη δομή της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με ενδείξεις, το νέο σχήμα θα είναι πολύ μικρότερο, θα περιλαμβάνει τεχνοκράτες και ίσως πολιτικά πρόσωπα πέραν του ΠΑΣΟΚ και θα αποδίδει... δικαιοσύνη ως προς την προσφορά του κάθε στελέχους μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί στο νέο σχήμα δεν θα ξεπερνούν τους 12, ενώ ανάλογος θα είναι και ο αριθμός των υφυπουργών. Ο κρίσιμος πολιτικά χρόνος για την εκδήλωση της σχετικής πρωτοβουλίας ξεκινά από σήμερα και φτάνει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Ιουνίου. Θα έχει προηγηθεί συμφωνία-εξπρές με την τρόικα μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου.

Ο στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι τριπλός: να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του, να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και να πετύχει συμμαχίες στο εσωτερικό, και να πείσει τους δανειστές μας ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Για την προετοιμασία της κίνησης δεν αποκλείεται να γίνει νέος κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς, ενώ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα εντός του Σαββατοκύριακου μυστικά ραντεβού με τις προσωπικότητες που βολιδοσκοπεί το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλους θα τους δει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου και άλλους έμπιστοι συνεργάτες του, ώστε να αποφευχθούν και τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα χαρακτηριστικά που αναζητεί η κυβέρνηση συγκεντρώνουν πρόσωπα όπως ο Λ. Παπαδήμος, ο Τ. Αράπογλου, ο Απ. Ταμβακάκης, ο Β. Ράπανος, ο Γ. Στουρνάρας, ο Τ. Γιαννίτσης κ.ά. Πρόκειται για ονόματα που αποτελούν άνοιγμα και προς την περίοδο Σημίτη αλλά και προς την περίοδο Καραμανλή.

Παραμένει, όμως, ως ερωτηματικό η αντίδραση ή ο χειρισμός του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού. Οσων βρίσκονται στην κυβέρνηση και όσων κάθονται στα έδρανα της Βουλής. Τα πρόσωπα είναι πολλά, με την ιστορία τους και τις φιλοδοξίες τους.

Οι κορυφαίοι: Θ. Πάγκαλος, Ευ. Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας κ.ά.
Οι παπανδρεϊκοί: Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Τ. Μπιρμπίλη, Λ. Κατσέλη, Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης, Ντ. Ρόβλιας, Μ. Οθωνας κ.ά.
Οι εν αναμονή: Ε. Παναρίτη, Ηλ. Μόσιαλος, Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Καρτάλης, Γ. Φλωρίδης κ.ά.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την αντίδραση των προαναφερθέντων στις εξελίξεις, όπως είναι δύσκολο να προεξοφληθεί και η αναίμακτη έγκριση του μεσοπρόθεσμου από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Θ. Πάγκαλου στον ΦΛΑΣ την Παρασκευή: "Το να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός τη δυνατότητα, την ευχέρεια που του παρέχει το Σύνταγμα για να επιστρατεύσει στην κυβέρνησή του προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τη Βουλή, αλλά προέρχονται γενικότερα από τον κόσμο της παραγωγής ή της διανόησης, είναι κάτι το οποίο είναι συζητήσιμο και βεβαίως είναι ελεύθερος ο πρωθυπουργός να το πράξει, έχει την κοινωνική δυνατότητα, είναι απολύτως δική του επιλογή, κρινόμενος βέβαια από το αποτέλεσμα". Με την ευκαιρία ο Θ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι "εγώ δεν πιστεύω στις κυβερνήσεις προσωπικοτήτων και δεν πιστεύω και στις κυβερνήσεις συμμαχιών" και προσέθεσε πως "θα πρέπει οι προσωπικότητες αυτές ακόμα περισσότερο από τον οποιονδήποτε βουλευτή να νομιμοποιηθούν με τη δράση τους".

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Θα υπάρχουν δύο κύκλοι πολιτικής

Σε ό,τι αφορά το σχήμα, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για κυβέρνηση μικρή και ευέλικτη, που θα σηματοδοτήσει και τη βούλησή του να προχωρήσει σε επιτελικό κράτος. Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό, όλα δείχνουν ότι θα επιλεγούν οι κύκλοι πολιτικής, ενώ ζητούμενο είναι ο ρόλος των κορυφαίων.

Αλλοι ζητούν αντιπροεδρίες, άλλοι κυβερνητική επιτροπή, αλλά ο Γ. Παπανδρέου δεν δείχνει κανένα σημάδι πως προτίθεται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ορισμένοι εμφανίζονται έτοιμοι να διαφοροποιηθούν, ειδικά στην περίπτωση που νιώθουν πως παραγκωνίζονται.

Πρόβλημα για τον Γ. Παπανδρέου είναι και ο χειρισμός των υφυπουργών. Από την ομάδα των γυναικών τις περισσότερες ελπίδες για αναβάθμιση συγκεντρώνουν η Μ. Αποστολάκη και η Ε. Χριστοφιλοπούλου, ενώ οι περισσότεροι από τους άντρες υφυπουργούς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να θυσιαστούν για να μειωθεί ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Σε λίγες ημέρες η αγωνία όλων θα τελειώσει και οι πάντες θα γνωρίζουν τους νικητές και τους ηττημένους.

Αν οι... κηπουροί θα καταφέρουν να ψαλιδίσουν τους κορυφαίους, αν θα αντιμετωπίσουν τα "ζιζάνια" του ΠΑΣΟΚ, ή αν οι παλιοί θα αποδείξουν ότι έχουν τον τρόπο να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι πρωταγωνιστές κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, καθώς το μόνο που υπάρχει έπειτα από μία εσωκομματική σύγκρουση είναι οι... εκλογές!
ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: