Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το μεγάλο παιχνίδι της Εθνικής που βυθίζει το ΧΑ

230 εκατ. ευρώ σε τρεις ημέρες για …


http://img.protothema.gr/
Σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στατιστικά περίπου το 25% των δικαιωμάτων διαπραγματεύεται ή αλλάζει «χέρια», κατά το κοινώς λεγόμενο. Επειδή η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί και το μετατρέψιμο ομολογιακό, το ποσοστό ενδέχεται να φθάσει στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να αλλάξει χέρια το 3,5% των μετοχών ( συνολικά δικαιώματα και μετοχές )

Αυτό το σημείο «κλειδί» εξηγεί στο protothema. gr στέλεχος επενδυτικής τράπεζας που γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο θέμα και έχει γνώση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Τι σημαίνει, όμως, ότι διαπραγματεύεται το 25-30%; Πρακτικά, σημαίνει ότι θα αλλάξουν 400 εκατ. δικαιώματα ( και σε μετοχές και ομολογίες ) και αν διαιρέσουμε το ποσό με τις 7 ημέρες αυτό σημαίνει ότι καθημερινά αλλάζουν χέρια 60 εκατ. δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά τώρα τον μεγάλο πωλητή των δικαιωμάτων της Εθνικής ( Βank of New York Mellon ) που λέγεται ότι πρέπει να πωλήσει 31 εκατ. δικαιώματα της Εθνικής ( κατέχει ADR της Εθνικής, αγορασμένα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) η πραγματικότητα, όπως λέει η ίδια πηγή, δεν μονοσήμαντη, δηλαδή ότι πρέπει να πωλήσει μόνο.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι “και ναι και όχι” και είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα.

Ως θεματοφύλακας της Εθνικής θα πουλήσει τα δικαιώματα που προκύπτουν από το ADR , τα οποία θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των επενδυτών ως μέρισμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους επενδυτές που σορτάρουν την μετοχή. Αν κάποιος δηλαδή έχει σορτάρει (ποντάρει στην πτώση) 1 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ή 7 εκατ. ευρώ δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η θέση του. Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να έχει αγοράσει δικαιώματα ισόποσης αξίας. Κι αυτό δεν ανακοινώνεται, όπως συμπληρώνει με νόημα το ίδιο τραπεζικό στέλεχος.

Για να δει κανείς επομένως τι συμβαίνει με την μετοχή και τα δικαιώματα της Εθνικής πρέπει να έχει την συνολική εικόνα. Κι αυτή την εικόνα την έχουν μόνο τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας Όμως, το γεγονός ότι 3 εταιρείες ανακοίνωσαν πως σορτάρουν την μετοχή ( Tyrus Capital – GLG Partners – jane Group ) δεν είναι απαραίτητα κακό για την μετοχή.

Το άσχημο ή το μειονέκτημα για την Εθνική Τράπεζα είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη βρίσκεται σε πτώση 0,90% ενώ η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank χάνει 2,5% εξαιτίας της δικής της αύξησης κεφαλαίου. Το γενικότερο κλίμα είναι κακό για αυτό και η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση.
Κάπως έτσι παίζεται το μεγάλο παιχνίδι της Εθνικής στο χρηματιστήριο, στο πλαίσιο του οποίου έχουν αλλάξει χέρια δικαιώματα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ και μετοχές αξίας περίπου 130 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις ημέρες.
Την ίδια ώρα, η πτώση του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στο ήδη επιβαρυμένο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,86% φθάνοντας τις 1460 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής σημειώνει πτώση 2,7% στα 7,18 ευρώ. Το δικαίωμα της Εθνικής χάνει 7,32% στα 0,38 ευρώ ενώ το δικαίωμα των ομολογιών χάνει 15% φθάνοντας τα 0,68 ευρώ. Το παράδοξο, όμως, στοιχείο στην Αθήνα είναι ότι οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές σημειώνουν κέρδη. Κέρδη 2,2% για την Eurobank, 1,14% για την Alpha Bank και 2% για την Αγροτική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: