Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΝΤ:Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ


Το δεύτερο στην ιεραρχία στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι, σε δηλώσεις του τόνισε τον κίνδυνο από τα υπέρογκα χρέη ορισμένων κρατών, σε συνδυασμό με την κακή
κατάσταση στην οποία είναι τώρα το οικονομικό σύστημα, παράγοντες που συνιστούν απειλές για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας.
«Κανένας ας μην εκπλαγεί, ότι κεντρική μας έννοια παραμένει ότι η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας γίνεται με μέτριο ρυθμό», σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ μιλώντας ενώπιον του προσωπικού του μεγαλύτερου φορέα αποζημιώσεων των ΗΠΑ, του 'Depository Trust and Clearance Corporation...

«Η επιβράδυνση που παρατηρείται στον ρυθμό ανάπτυξης», συνέχισε, «για εμάς είναι κάτι το προσωρινό, αν και οι κίνδυνοι που επικρεμώνται πάνω στις αναπτυγμένες οικονομίες στη φάση αυτήν είναι ορατοί.
» Για τις χρηματαγορές θα προκύψει πιθανόν ένας νέος οικονομικός κίνδυνος που βέβαια ενδέχεται να έχει τις γνωστές ήδη επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία ιδίως εάν αναλογιστούμε την ατελή επιχείρηση για την απόσβεση των κρατικών χρεών, επιχείρηση που συνεχίζεται πάντως για πολλά κράτη, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων, όσο και σε επίπεδο ιδιωτών».
Ο ίδιος τέλος άφησε να εννοηθεί ότι στις 6 Οκτωβρίου το ΔΝΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το κάτω τον προβλεπόμενο απ' αυτό ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας (προέβλεπε έως τώρα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης +3,75%, από +4,6%, αρχικώς), ενώ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εκτίμησε την ανάπτυξη στο +4,75%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: