Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ SIEMENS ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ


Παράταση εργασιών μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και αποστολή του εφέτη Γ.Χριστοδούλου στο Μόναχο, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για «ανάκριση» βασικών υπόπτων της υπόθεσης Siemens, αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Έπειτα από έντονο διάλογο, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε την παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και την επίδοση επιστολής προς τον εφέτη Γ.Χριστοδούλου...
που θα περιλαμβάνει εκτίμηση του προέδρου της Επιτροπής για ζημία του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Ακολούθως, ο κ. Χριστοδούλου θα μεταβεί στο Μόναχο, πιθανότατα την Πέμπτη, αφού θα έχει επίσης λάβει και τη θετική απάντηση της βαυαρικής Εισαγγελίας για δικαστική συνδρομή, που έχει ήδη κοινοποιηθεί στο Εφετείο Αθηνών.
«Το Ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα φέρεται να ζημιώθηκαν άμεσα και η ζημία που υπέστησαν υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση, τουλάχιστον σε ποσοστό 10% επί του τζίρου κάθε σύμβασης μεταξύ της Siemens και του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο υπολογιζόταν κατά την κοστολόγηση του έργου και τον συνολικό προϋπολογισμό, και το οποίο τελικά μετακυλιόταν στη σύμβαση, δηλαδή πληρωνόταν σε κάθε περίπτωση από τον αντισυμβαλλόμενο της Siemens, η οποία δεν δαπανούσε βεβαίως τεράστια ποσά ετησίως για να μειώνει, αλλά για να αυξάνει τα έσοδά της» αναφέρεται στην επιστολή του κου Βαλυράκη προς τον κ. Χριστοδούλου.
«Ο επακριβής προσδιορισμός της ζημίας, τόσο θετικής όσο και αποθετικής, που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα, που προφανώς υπερβαίνει κατ’ εκτίμηση το ποσό των 2.000.000.000 ευρώ, καθιστά αναγκαία την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Η απόφαση για την αποστολή του εφέτη Γ.Χριστοδούλου, δεν ελήφθη χωρίς αντιρρήσεις. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν σκόπιμη κωλυσιεργία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αξιώνοντας την κατευθείαν μετάβαση της Εξεταστικής Επιτροπής στο Μόναχο, προκειμένου να λάβει τις ζητούμενες καταθέσεις.
Εναντίον της προκαταρκτικής αποστολής του κου Χριστοδούλου, τάχθηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος αντιπρότεινε, σε περίπτωση που η Siemens αρνηθεί να ανταποκριθεί στο αίτημα των βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής, να υπάρξουν ενώπιόν τους καταθέσεις στελεχών της (Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ, Χριστοφοράκος, σημερινή ηγεσία της Siemens), να αποκλειστεί από τους δημόσιους διαγωνισμούς στην Ελλάδα.
Ο κ. Καμμένος, διαφώνησε επίσης και με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής, επισείοντας τον κίνδυνο, εάν προκηρυχθούν και βουλευτικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές, η ημερομηνία λήξεως των εργασιών της Επιτροπής να συμπέσει στην προεκλογική περίοδο «και το έργο της Εξεταστικής να πεταχτεί στα σκουπίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: