Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτρονική κάρτα αγορών αντί για αποδείξεις

Σε ηλεκτρονικό τσιπάκι όλες οι συναλλαγές μας


http://img.protothema.gr
Με ηλεκτρονική κάρτα όπου θα καταγράφονται οι αγορές τους θα εφοδιαστούν από το 2011 όλοι οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνστατντίνου μετά τη συνάντηση που είχε με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Το μέτρο στοχεύει στην αντικατάσταση του συστήματος συλλογής αποδείξεων για έκπτωση φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι λοιπόν, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα προμηθευτούν μια μοναδική ηλεκτρονική κάρτα ο κάθε ένας, όπου θα είναι καταχωρημένο το ΑΦΜ τους και σε κάθε συναλλαγή τους θα περνάνε την κάρτα από τα αυτόματα συστήματα συναλλαγών που χρησιμοποιούν σήμερα οι επιχειρήσεις για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και εκεί θα καταγράφονται μέχρι το τέλος κάθε χρονιάς όλες οι συναλλαγές που θα δηλώνονται στο τέλος στη φορολογική δήλωση. Ετσι θα έχει το κράτος τη δυνατότητα να διασταυρώνει σε πραγματικό χρόνο την ειλικρίνεια των στοιχείων για τις δηλούμενες δαπάνες του φορολογούμενου αλλά και τον ΦΠΑ που θα οφείλουν να αποδώσουν κάθε μήνα ή τρίμηνο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Φαίνεται προς το παρόν δηλαδή πως εγκαταλείπεται η ιδέα για δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικών διαστρώσεων των αποδείξεων λιανικής πώλησης μέσω bar code.

Δεν υπάρχουν σχόλια: