Αθήνα
Να ξαναβρεί το νήμα της σχέσης της κεντροδεξιάς με μεγάλο τμήμα της κοινωνικής της βάσης, να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης με διαχρονικούς της συμμάχους και παράλληλα να επιδιώξει να κερδίσει και κεντρώους ψηφοφόρους είναι ο βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά με την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με... όπλο το «φορολογικό πακέτο» θα απευθυνθεί ουσιαστικά στα λαϊκά στρώματα αλλά και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε χαμηλούς τόνους κάνοντας συγκεκριμένες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και δίνοντας υποσχέσεις για λιγότερη αδικία, διορθώσεις και φορολογική ισορροπία.
Το πακέτο των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων», που καταρτίστηκε εντός του δημοσιονομικού πλαισίου χωρίς να έχει την απόλυτη συμφωνία με την τρόικα είναι η απόλυτη συνθήκη για το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να ανατραπεί η αρνητική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, ο στόχος του κ. Σαμαρά θα είναι να πείσει με το νέο εθνικό του αφήγημα που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, μαζί με τον «οδικό χάρτη» επί των οικονομικών, ότι έχει αρχίσει η μεταμνημονιακή περίοδος και θα αναφερθεί με έμφαση και στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, μιλώντας για θετικές επιδόσεις που αναγνωρίζονται από τους εταίρους και πιστωτές.
Ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο του πακέτου των «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων» που δεν δημιουργεί, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόβλημα στην εκτέλεση του προγράμματος και του προϋπολογισμού, αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και την μείωση των φορολογικών συντελεστών για συγκεκριμένες κατηγορίες φυσικών προσώπων, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, θα αναφερθεί στην κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων και στον συμψηφισμό χρεών κράτους–ιδιωτών.
Στην ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από μακρά σύσκεψη που θα έχει ο κ. Σαμαράς με στενούς του συνεργάτες αναμένεται να συμπεριληφθούν εξαγγελίες, όπως:
- μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
- αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (100 για οφειλές έως 100.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά)
- μείωση 50% της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία θα επιβάλλεται πιθανότατα και το 2015
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στις διορθώσεις που θα γίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στις εκπτώσεις για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ θα μιλήσει και για τις αλλαγές των τιμών για τις 4.000 περιοχές εκτός σχεδίου όπου κατεγράφη και το μεγάλο πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.
Η καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή των σχετικών διατάξεων συνδεόταν άμεσα με τη συζήτηση της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με την τρόικα, η οποία τελικά δέχθηκε τις αλλαγές αρκεί να είναι σύμφωνες με το στόχο για βεβαίωση εσόδων 3,2 δισ. ευρώ.
Αρα, θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη Θεσσαλονίκη από τον κ. Σαμαρά και τη Δευτέρα θα κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα, καθώς τέλος του μηνός λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Αρα, θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη Θεσσαλονίκη από τον κ. Σαμαρά και τη Δευτέρα θα κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα, καθώς τέλος του μηνός λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Επίσης ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί και στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στη τετραμερή (Ελλάδα, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) που θα γίνει στην Ουάσινγκτον στις 14-15 Νοεμβρίου.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, εκτός από τα οικονομικά, θα αναφερθεί και στο αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη περίοδο με στόχο, όπως έχει πει και πάλι στη ΔΕΘ πριν από δυο χρόνια, την Ελλάδα του 2021.
Επί της ουσίας θα αναδείξει το σχέδιο για την «Ελλάδα 2021», το οποίο θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς το επόμενο διάστημα, θέλοντας να προβάλλει την εθνική αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας ώστε, όπως λέει, «το 2021 να εορταστεί η αναγέννηση της Ελλάδας».
Αυτό το νέο εθνικό αφήγημα θα έχει στο επίκεντρό του και τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να εκκινήσει και τη σχετική διαδικασία, ανακηρύσσοντας τη Βουλή αναθεωρητική τον Οκτώβριο.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση, τις δηλώσεις και την πολιτική του και θα αναδείξει αντιφατικές δηλώσεις, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου