Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία σε τρεις άξονες προτείνει το ΠΑΣΟΚ

«Για να πέσει χρήμα στην αγορά»


«Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι παρεμβάσεις για να πέσει χρήμα στην αγορά» λέει ο Ευ.Βενιζέλος
«Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι παρεμβάσεις για να πέσει χρήμα στην αγορά» λέει ο Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παρεμβάσεις για «άνοιγμα της τραπεζικής στρόφιγγας» με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης, ενοποίηση των διαθέσιμων προγραμμάτων στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κράτους (με εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς την αγορά και αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ) και αποδέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Ευ,.Βενιζέλος.

«Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν ρευστότητα, τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, τονίζεται πως πρώτη από τις παρέμβασης είναι αυτή καθαυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με προγραμματικές δεσμεύσεις των τραπεζών έναντι του Δημοσίου για τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την αγορά -πέραν των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει η διασφάλισης της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και το ευρωσύστημα.

Επιπλέον, στόχος είναι η επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -με τον Ευ.Βενιζέλο να αναφέρει την εκτίμηση πως μπορούν να επιστραφούν άμεσα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ: «Το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες είναι κάτι, που πρέπει να το υιοθετήσουμε ως πατριωτικό καθήκον» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου δεσμεύεται να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει τα όρια χρηματοδότησης -τα πλαφόν- για φερέγγυες επιχειρήσεις με προβλήματα κεφαλαίου κίνησης. Αυτό πρέπει να συνδεθεί με αλλαγή των κανόνων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ώστε να γίνουν «δίκαιοι, λογικοί και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικονομίας» όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το δεύτερο άξονα, των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών εργαλείων, προτείνεται ενοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. «Διευρύνεται το φάσμα της στήριξης, υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις παλιές και καινούριες και αλλάζει ο σκοπός» ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος.

Ως τρίτο κανάλι ρευστότητας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε το ίδιο το κράτος. Το κράτος «πρέπει να εξοφλήσει αμέσως τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την αγορά, προς τις επιχειρήσεις», ανέφερε, υπολογίζοντάς τις σε 6,3 δισ. ευρώ. «Διεκδικούμε από τους εταίρους μας την ταχεία την άμεση εκταμίευση των ποσών αυτών, την εμπροσθοβαρή καταβολή των σχετικών ποσών τα οποία υπάρχουν μέσα στα 130 δισ. της νέας δανειακής σύμβασης» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται αυτοματοποιημένος μηχανισμός επιστροφής του ΦΠΑ, και μάλιστα «απροσωπόληπτα, χωρίς καμία διαμεσολάβηση, μέσα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας».

Ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως με βάση το πρόγραμμα μειώνεται ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια. «Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες δανείζουν το κράτος και έτσι δεσμεύονται από τα κεφάλαια των τραπεζών 10 δισ. ευρώ. Αυτά τα 10 δισ. σταδιακά, 2 δισ. ανά τρίμηνο, αποδεσμεύονται και πέφτουν στην αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας πως «έχουμε λοιπόν 10 δισ. διαθέσιμα μόνον από την αλλαγή του συστήματος στα έντοκα γραμμάτια».

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ως εξαιρετικά κρίσιμη την αποδέσμευση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, «μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων που κολλάνε στην κοινοτική γραφειοκρατία», που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: