http://www.protothema.gr
Οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα με την αναβολή της 6ης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα δημιουργούν νέα δραματικά δεδομένα για τη χώρα. Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών συσκέψεις, ενόψει και των ανακοινώσεων Βενιζέλου στη 1 το μεσημέρι.
Οι αρθρογράφοι και οικονομικοί αναλυτές του protothema.gr γράφουν για τις εξελίξεις και εξηγούν τι επιπτώσεις θα έχουν στη ζωή μας.
Η δυστυχία του να είσαι ΕλληναςΒασίλης Στεφανακίδης
Μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες με την εμπλοκή της δόσης του Νοεμβρίου ή είναι ένα ακόμα καψόνι της τρόικας για τη συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όλους μετά την είδηση ότι η δόση πάει για Νοέμβριο.
Θυμόμαστε όλοι τον κ. Σαχινίδη να δηλώνει πριν από 2 εβδομάδες ότι τα αποθεματικά της χώρας εξαντλούνται στις 15 Οκτωβρίου.
Τι θα γίνει λοιπόν; Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρωθούν στις 25 Οκτωβρίου;
Η απάντηση είναι ναι.
Κι αυτό γιατί στο μεταξύ με τις πληρωμές των εκκαθαριστικών του Σεπτεμβρίου συν η πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς έχουν μαζευτεί κάποια χρήματα και επαρκούν για τη μισθοδοσία.
Το μείζον όμως είναι γιατί μας κάνουν αυτό το καψόνι όταν όσα μας ζήτησαν τα έχουμε δρομολογήσει;
Το πιθανότερο είναι πώς κάτι παίζεται σε πολιτικό επίπεδο και ενδεχομένως το δημοσίευμα των Financial Times Γερμανίας που έλεγε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να τα βροντήξει, να έχει κάποια βάση.
Κι αυτό που δεν θέλουν τούτη τη στιγμή οι δανειστές μας είναι μια εκλογική περιπέτεια και η έλλειψη συνομιλητή.
Φρονώ λοιπόν ότι με αυτή την ενέργεια τους, το Εurogroup και η τρόικα πιέζουν μια αδύναμη κυβέρνηση αλλά μονοκομματική, να παίρνει συνεχώς νέα μέτρα με κάποιο προφανώς αντάλλαγμα το οποίο προς το παρόν δεν το ξέρουμε.
Θα είναι μεγαλύτερο κούρεμα στο χρέος μας , κάτι άλλο που έχουν αποφασίσει οι «μεγάλοι» της ΕΕ ή κάτι που δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι;
Δοκιμάζει τα όρια μας η Ευρώπη
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Η Ευρώπη δοκιμάζει τα όρια μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα δυο γεγονότα που συνέβησαν ταυτόχρονα σήμερα: Πρώτον αναβλήθηκε η συζήτηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, για τον Νοέμβριο. Δεύτερον η τρόικα ζητεί την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η δικαιολογία για την πρώτη απόφαση, δηλαδή για την αναβολή της συζήτησης της 6ης δόσης, είναι οτι η τρόικα δεν θα έχει προλάβει να συντάξει την έκθεση της μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, οπότε οι ηγέτες δεν θα έχουν τι να συζητήσουν στο έκτακτο Eurogroup . φαινομενικά η δικαιολογία μοιάζει αληθοφανής, αλλά στην πραγματικότητα οι ηγέτες έχουν πληροφόρηση απο την τρόικα οτι τα μέτρα είναι επαρκή προς το παρόν και οτι η δόση μπορεί να εκταμιευθεί. Συνεπώς ο «τεχνικός» αυτός λόγος για την αναβολή της συνεδρίασης είναι μάλλον προσχηματικός.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το θέμα ώς «η διάσωση της Ελλάδας αναβάλλεται» (Le Monde) και αναφέρεται στα “επιπλέον μέτρα που ζήτησε το Εurogroup από την Ελλάδα παρά τα δραστικά μέτρα συρρίκνωσης του δημοσίου που έχει λάβει η κυβέρνηση» ενώ το Reuters αναφέρει οτι «το μοναδικό θετικό βήμα ήταν η συμφωνία για το ζήτημα της καταβολής εγγυήσεων της Ελλάδας προς τη Φινλανδία».
Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν οτι επισπεύδεται η πτώχευση της Ελλάδας και αναφέρονται στο ενδεχόμενο εξόδου απο την Ευρωζώνη.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν πως η αναβολή της εκταμίευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράλληλα, τόνισαν ότι παρά τη σχετική φιλολογία των ημερών ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ή χρεοκοπίας της χώρας.
Το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή η απαίτηση της τρόικας να καταγρηθεί Η Εθνική Συλλογική Σύμβαης εργασίας, είναι πιο περίεργο. Δεν μπορεί να θεωρηθεί λογική απαίτηση, τη στιγμή που η σύμβαση αυτή αφορά τις κατώτατες αμοιβές – οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια απαίτηση υπερβολική, εκτός ορίων, την οποία η ελληνική κυβέρνηση όσο πρόθυμη και αν είναι να συνεργαστεί, δεν μπορεί να αποδεχθεί.
Όλα δείχνουν οτι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει άμεσα επιπλέον μέτρα όπως πχ την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης για να εκταμιεύσει τη δόση, απειλώντας έτσι με την πρόκληση στάσης πληρωμών του δημοσίου προς την εσωτερική αγορά πριν το τέλος του έτους. Απειλείται δηλαδή η πληρωμή μισθών του δημοσίου και συντάξεων προς όλους και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τις υπόλοιπες πληρωμές του δημοσίου προς προμηθευτές και συνεργάτες.
Η κατάσταση με λίγα λόγια χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται και οι εξελίξεις πλέον μπορούν να θεωρούνται απρόβλεπτες.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει τοςυ πολίτε ςγια τις εξελίξεις σήμερα στη μία το μεσημέρι.
Οι 60 μέρες που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας
του Αλέξανδρου Κασσιμάτη
Το μνημόνιο είναι μια δανειακή σύμβαση. Και όπως όλες οι δανειακές συμβάσεις έχουν όρους. Για την εκταμίευση της εκάστοτε δόσης προς τη χώρα πρέπει να εκπληρώνουμε δύο όρους: Πρώτον να είμαστε εντός στόχων (που δεν είμαστε) και δεύτερον το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο (που δεν είναι σύμφωνα με πολλούς ξένους αναλυτές).
Μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας έχουν παιχτεί πολλά δράματα που τα κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Βάλαμε το πιστόλι στο τραπέζι» τουλάχιστον δύο φορές χωρίς επιτυχία. Η μια ήταν στην περίφημη συνάντηση του Λουξεμβούργου που το μάθαμε τυχαία από το Spiegel. Η Ευρώπη μας γύρισε την πλάτη και ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπέστη κυριολεκτικά μια ψυχρολουσία. Αφού απέρριψαν τον ελληνικό εκβιασμό οι Γερμανοί διέρρευσαν στο Spiegel τη συνάντηση για να κλείσουν και τυπικά το θέμα. Η δεύτερη φορά ήταν με την «προγραμματισμένη» αποχώρηση της Τρόικας την 1η Σεπτεμβρίου. Ιδρώσαμε να τους φέρουμε πίσω. Ο Ευαγ. Βενιζέλος μίλησε για ταπεινώσεις τόσο της χώρας, όσο και του ίδιου.
Η εκάστοτε δόση του μνημονίου είναι το μέσον με το οποίο οι δανειστές εκβιάζουν με τη σειρά τους την Κυβέρνηση. Με όπλο τη δόση μας αναγκάζουν να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουμε υπογράψει και ψηφίσει. Η κρίση στη σχέση Κυβέρνησης –Τρόικας είναι πιο σοβαρή από κάθε άλλη φορά. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πριν λίγες μέρες ζήτησαν από την Κυβέρνηση να δώσει γραπτώς τα μέτρα που θα εφαρμόσει. Ζήτησαν δηλαδή ένα έγγραφο με νομική ισχύ που θα μας δεσμεύει. Τόση εμπιστοσύνη μας έχουν.
Εχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία. Οι δανειστές ζήτησαν απολύσεις από το Δημόσιο και εμείς απαντήσαμε με ένα πρόγραμμα προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Μπορεί το δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times για ενδεχόμενη παραίτηση Παπανδρέου διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, αλλά η soft εκδοχή των απολύσεων στο Δημόσιο ή οι δηλώσεις Πάγκαλου ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα του ελληνικού λαού δείχνουν ότι η Κυβέρνηση έχει φθάσει σε ένα οριακό σημείο.
Οσο εμείς επιβιώναμε παίρνοντας τις πέντε προηγούμενες δόσεις, η Ευρώπη προετοιμάστηκε να διαχειριστεί το χειρότερο για την Ελλάδα. Τώρα έχουν βάλει αυτοί το πιστόλι στο τραπέζι και η περίοδος ως και τον Νοέμβριο είναι η πιο κρίσιμη για το μέλλον της χώρας τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Τελικά, βολεύει μια στάση πληρωμών;
Σωτήρης Χιωτάκης
Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος έναντι των εξελίξεων, ελπίζοντας να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι, τώρα που η καταβολή της δόσης πάει για Νοέμβριο, από την έκτακτη συνέντευξη του υπ. Οικονομικών που είναι προγραμματισμένη για τη μάι το μεσημέρι.
Ξεπερνώ, λοιπόν, το ότι από πέρσι τον Γενάρη κάποιοι φωνάζουν "τι πάτε να κάνετε, δεν βγαίνει, θα σκάσετε την κοινωνία και, στο τέλος, δεν θα τα καταφέρετε..." και κάθομαι και σκέφτομαι:
-αν δεν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην ώρα τους και πάει συνολικά πίσω η καταβολή τους, γλιτώνει το Δημόσιο δύο με τρία δισεκατομμύρια για το 2011, δηλαδή 1% με 1,5% του ΑΕΠ για το έλλειμμα. Βεβαίως, περνούν αυτά στο 2012 αλλά ...έχει ο Θεός για τον στόχο του 6,8% για του χρόνου.
- αν η χώρα πάει σε στάση πληρωμών, δύσκολα στέκεται μια κυβέρνηση στην εξουσία, άραγε; Ή, μήπως, ο φόβος για ένα χάος ξεπερνά και τις εσωτερικές αντιδράσεις και κάνει τους πολίτες να σκεφτούν πιο ψύχραιμα από το να τρέχουν στις τράπεζες, ενώ και την αντιπολίτευση καθιστά απρόθυμη να βγει μπροστά;
-αν δεν πληρώσουμε, παραμένοντας πάντα στο ευρώ, μήπως άπαντες οι Ευρωπαίοι αποκτήσουν πια μια καλή δικαιολογία για να πιέσουν τις τράπεζες για το αναπόφευκτο: για ένα rollover όσο το δυνατόν περισσότερων ομολόγων και για ένα haircut στο χρέος - που, ξαναγράφω, έπρεπε να έχει γίνει όταν ήταν ήδη στο 105% του ΑΕΠ, ενώ τώρα οδεύει αισίως προς το 200% - κάτι που μέχρι πρότινος είχαν οι ίδιοι δαιμονοποιήσει;
Αν οι Ευρωπαίοι σκεφτούν ως τραπεζίτες, η λύση είναι αυτή, ενδεχομένως: σταματήστε, Έλληνες, να πληρώνετε για ένα διάστημα τους μισθούς και τις συντάξεις και ελάτε να αποφασίσουμε όχι πως θα αυξήσουμε αλλά πώς και πόσο θα μειώσουμε τα 350 δισεκατομμύρια που χρωστάμε. Και, μετά, ξαναρχίζουμε να πληρώνουμε - έτσι κι αλλιώς πολύ λιγότερα με τις περικοπές που έχουν γίνει και θα γίνουν.
Για να δούμε, πόσο δύσκολο τελικά είναι το απλό και πότε, επιτέλους, κυβερνώντες και Ευρωπαίοι θα κατανοήσουν ότι δεν γίνεται να χαθεί άλλος χρόνος..
Θα πείτε εδώ: "Καλά, είσαι τρελός; Πώς θα ζήσει ο κόσμος, αν δεν πληρωθεί;" Μα για αυτό ακριβώς φωνάζω από τον Γενάρη του 2010 για τα εγκλήματα που έχουν γίνει σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Και, προφανώς, για το έγκλημα, δεν ευθύνεται αυτός που το διαπιστώνει -πολύ δε περισσότερο ούτε το θύμα.
Αλλά, όποιος πιστεύει ότι από την πιστωτική κάρτα μπορείς να τραβάς συνέχεια χρήμα χωρίς να ξεχρεώνεις, ας καταθέσει μια άλλη άποψη...
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011
Δραματικές εξελίξεις και αγώνας δρόμου για τις πληρωμές Τι σημαίνει η αναβολή της δόσης για τη ζωή μας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου