Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η καθυστέρηση της έκτης δόσης πυροδοτεί πολιτικά σενάρια

Θα αντέξει η κυβέρνηση;


http://img.protothema.gr/D9BE0396445C92841424A84F3ACED13A.jpg

Ανεξάρτητα από το εάν η αναβολή για την απόφαση καταβολής της έκτης δόσης, είναι εκβιαστικό παιχνίδι της τρόικας για να περάσουν νέα σκληρά μέτρα σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας, υπουργοί και βουλευτές αναγνωρίζουν ότι δημιουργούνται εξαιρετικά δύσκολα πολιτικά δεδομένα, στα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πολιτικό σκηνικό γίνεται ακόμη πιο ρευστό και ευάλωτο, καθώς ξένα έντυπα, όπως οι Financial Times της Γερμανίας γράφουν για πιθανή αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Ένα δημοσίευμα, που υποβαθμίστηκε μεν, αλλά έχει ήδη προκαλέσει σοκ στην Αθήνα.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προβλέπουν αδιανόητες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η μη έγκαιρη καταβολή της δόσης από το δάνειο της τρόικας, πιθανότατα θα οδηγήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών – δεν υπάρχουν υποχρεώσεις προς το εξωτερικό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε, πριν ακόμη ανακοινωθεί η αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, που θα αποφάσιζε για την καταβολή της έκτης δόσης, ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει την προσπάθειά της και θα πάει σε εκλογές το 2013, αρκεί να μην γίνει κάποιο «κοινωνικό μπαμ». Αυτή την εκρηκτική κοινωνική κατάσταση, με τα συνεχή φορολογικά μέτρα, αλλά και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, είναι δύσκολο να τη διαχειριστεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν κεντρικά στελέχη του και ζητούν επανεξέταση όλων των πολιτικών δεδομένων, ακόμη και προσφυγή σε εκλογές το συντομότερο, ή μία νέα πρωτοβουλία για κυβέρνηση συνεργασίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί τις τελευταίες ώρες να αποκωδικοποιήσει το παζλ, που διαμορφώνεται, να αντιληφθεί τα όρια της οικονομίας, εάν δεν φτάσει έγκαιρα η έκτη δόση και να μετρήσει την κοινωνική δυναμική μίας στάσης πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: