Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μπλούµπεργκ κατά ΕΚΤ για τα ελληνικά swaps Ζητά να δοθεί στη δηµοσιότητα η έρευνα της Eurostat

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούµπεργκ κατέθεσε αγωγή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα (στη φωτογραφία τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ)
Νέο επεισόδιο στην κόντρα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούµπεργκ µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά µε την υπόθεση των swaps για την παράταση της αποπληρωµής οµολόγων του ελληνικού ∆ηµοσίου την περίοδο 2001-2008 εκδηλώθηκε χθες.

Το Μπλούµπεργκ κατέθεσε αγωγή στην ΕΚΤ µε την οποία ζητά να δοθούν στη δηµοσιότητα δύο εσωτερικά έγγραφα της Τράπεζας που αφορούν τα συµπεράσµατα από την έρευνα που είχε κάνει η Eurostat για την υπόθεση των ελληνικών swaps. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει ζητήσει τη δηµοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, αλλά η ΕΚΤ δεν τα έχει δώσει στη δηµοσιότητα καθώς, όπως λένε πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΕΚΤ, το ελληνικό δηµόσιο χρέος µετά τον φετινό έλεγχο της Eurostat στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν επιδέχεται αµφισβήτηση – αφού σε αυτό προστέθηκαν και τα 5,2 δισ. ευρώ των επίµαχων swaps.

Πρόκειται για το τρίτο επεισόδιο στην υπόθεση αυτή µεταξύ Μπλούµπεργκ και ΕΚΤ γιατα swaps των οµολόγων που είχε κάνει το ελληνικό ∆ηµόσιο σε συνεργασία µε την Goldman Sachs. ∆εν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι συνδέουν τις εξελίξεις αυτές µε «πόλεµο» που, όπως λένε, έχει ξεσπάσει µεταξύ του Μπλούµπεργκ και της Goldman Sachs.

Οπως έλεγαν µεταξύ άλλωνπαράγοντες της αγοράς, υπάρχουν ενδιαφερόµενες τράπεζες και επενδυτές που έχουν χάσει από τα ελληνικά οµόλογα και οι οποίοι ίσως εγείρουν απαιτήσεις για αποζηµίωση κατά της Goldman Sachs, αν τα αποτελέσµατα της έρευνας του πρακτορείου τούς δώσουν επιχειρήµατα. Επίσης οι ίδιοι παράγοντες επισήµαναν ότι δεν δικαιολογείται αυτή η εµµονή του ειδησεογραφικού πρακτορείου µε το θέµα, στο οποίο επανέρχεται για τρίτη φορά.

Πόλεµοςκατά του ευρώ. Σύµφωνα µε µια άλλη ερµηνεία, πρόκειται ίσως για ένα ακόµη επεισόδιο στο πλαίσιο του πολέµου κατά του ευρώ, του οποίου επιχειρείται να αµφισβητηθεί η αξιοπιστία. Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, υψηλόβαθµες πηγές επισήµαιναν ότι γι’ αυτούς το θέµα θεωρείται λήξαν, καθώς έχει κλείσει συµφωνία µε τη Eurostat και έχουν εγγραφεί τα swaps στο δηµόσιο χρέος, αυξάνοντάς το κατά 5,2 δισ. ευρώ, τον περασµένο Νοέµβριο. «Ειµαστε καθαροί», λένε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.


Δυσφορία και από Βρυξέλλες

Απαξιωτικά και µε αιχµές αντιµετώπισαν κοινοτικοί παράγοντες την ανακοίνωση του πρακτορείου Μπλούµπεργκ ότι προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει στη δηµοσιότητα το περιεχόµενο δύο εσωτερικών εκθέσεών της για τη χρήση swaps στον δανεισµό της Ελλάδας την περίοδο 2001-2008. Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως ήδη από τις 15 Νοεµβρίου η Eurostat έχει δώσει στη δηµοσιότητα τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το έλλειµµα και το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας, τα οποία πλέον δεν έχουν επιφυλάξεις και είναι απολύτως οριστικά – ενώ για τον υπολογισµό του χρέους έχουν ληφθεί υπόψη και οι συναλλαγές µε τη µέθοδο swaps.

Παρότι η ΕΚΤδεν έχει σχολιάσει την ενέργεια του αµερικανικού πρακτορείου– ούτε άλλωστε η Κοµισιόν ή η Eurostat –, κοινοτικοί αξιωµατούχοι υπενθύµιζαν πωςόλα ανεξαιρέτως τα όργανα της Ενωσης, όπως άλλωστε και οι εθνικές κυβερνήσεις, έχουν δικαίωµα να κρατούν απόρρητα ορισµένα έγγραφα «για λόγους δηµοσίου συµφέροντος». Αναρωτιούνταν, µάλιστα, µε νόηµα ποιος είναι ο στόχος του Μπλούµπεργκ µε την προσφυγή τουστο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, δεδοµένου ότι δεν στοιχειοθετείται έννοµο συµφέρον.

Τι ζητά . Σύµφωνα µε την αγωγή που κατέθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο κατά της ΕΚΤ, η Ε.Ε. βασίζεται στην αρχή ότι «οι χώρεςµέλη έχουν ανοικτή και διαφανή προσέγγιση αναφορικά µε τα ύψη των χρεώντους. Εάν η Ελλάδα δεν µπόρεσε να έχει τέτοια προσέγγιση στο παρελθόν, υπάρχεισηµαντικό δηµόσιο συµφέρον να αποκαλυφθούν οισχετικές πληροφορίες».


H Fitch υποβάθµισε τη Marfin

Καµπανάκι για υποβάθµι σητηςπιστολη πτικήςικανότητας τωνπέντεµεγαλύ τερωνελληνικών τραπεζών χτύπησε οοίκος αξιολόγησης Fitch। Παράλληλα, υποβάθµισε την πιστοληπτική ικανότητα της MarfinPopularBank στηνΚύπροκαιτης θυγατρικής της Marfin Egnatia Bank στην Ελλάδα. Συγκεκριµένα, σε ανακοίνωσή της η Fitchθέτεισε επιτήρηση για πιθανήυποβάθµισ ητηνΕθνική Τράπεζα,τηνAlpha Bank, τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την AΤΕBank.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: