Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ της γκρίνιας Προειδοποιητικά µηνύµατα από τη «νέα» πράσινη αντιπολίτευση

Τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιµοι να ακολουθήσουν την τύχη του Βαγγέλη Παπαχρήστου (αριστερά στη φωτογραφία συνοµιλεί  µε τον Ανδρέα Λοβέρδο) καταψηφίζοντας το πολυνοµοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, αν η κυβέρνηση επέµενε στη διαγραφή των χρεών
O προϋπολογισµός µπορεί να πέρασε, οι πληγές όµως παραµένουν ανοιχτές στην κοινοβουλευτική οµάδα του ΠΑΣΟΚ µε τους βουλευτές να διαφοροποιούνται δηµοσίως και µε ένταση από τις κυβερνητικές επιλογές. Το αποτέλεσµα; Η κυβέρνηση ανησυχεί ήδη για το τί θα επακολουθήσει στις επόµενες δύσκολες ψηφοφορίες διαπιστώνοντας ότι ακόµη και οι εκ των υστέρων οµαδικές...ψυχοθεραπείες στην κοινοβουλευτική οµάδα δεν φέρνουν άµεσα αποτελέσµατα. Πολλώ µάλλον όταν γνωρίζει ότι στην επόµενη επικαιροποίηση τον Μάρτιο ενδέχεται να απαιτηθούν νέα σκληρά µέτρα για να εκταµιευθεί η 4η δόση.

Στην παρούσα φάση αρρυθµίες προκαλείστο Μέγαρο Μαξίµου και η κινητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστηµα ένα σηµαντικό κοµµάτι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στέλνοντας προειδοποιητικά µηνύµατα στην κυβέρνηση κυρίως για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και την αποτελεσµατικότητά της.

Στο κυβερνητικόεπιτελείο εκτιµούν ότι δειλά δειλά και σχετικώς αθόρυβα συγκροτείτα ιένα υποσύνολο βουλευτών εντός της Κοινοβου λευτικής Οµάδας πρόθυµο να παρεµβαίνει όπου κρίνει σκόπιµο και επιπλέον να αµφισβητεί εσφαλµένες κυβερνητικές επιλογές.

Την περα σµένη Τρίτη η κυβέρνηση έσωσε µεν την παρτίδα αποτρέποντας ακόµηδυο τρεις βουλευτές να ακολουθήσουν τον δρόµο που επέλεξε ο διαγραφείς Βαγγέλης Παπαχρήστος, παράλληλα όµως διαπίστωσε ότι ένα... γκρουπ βουλευτών δενδίστασε να απειλήσει µε καταψήφιση στην περίπτωση που ο υπουργός Οικονοµικών δεν θα απέσυρε το επίµαχο άρθρο 7 γιατη διαγραφή χρεών ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ. Οι βουλευτές που παρέλασαν από το γραφείο του γραµµατέα της ΚοινοβουλευτικήςΟµάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχου ξεπέρασαν τους 20, ενώάλλοι τέσσερις – Φλωρίδης, Σαλαγιάννης, Λιντζέρης, Νασιώκας – είπαν ευθέως στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα πώς εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν πάρει πίσω τη συγκεκριµένη ρύθµιση δεν θα ψηφίσουν.

«Συνήθεις ύποπτο ι». Στο Μαξίµου δεν έχουν κάνει ακόµη «χαρτογράφηση» της οµάδας αυτής καθώς πιστεύουν ότι τουλάχιστον µέχρι στιγµής δεν λειτουργεί συγκροτηµένα, ούτε καν έχει σχηµατοποιηθεί. Θεωρούν όµως ότι ένα κοµµάτι βουλευτών (περίπου 18-20 υπολογίζονται) που φέρουν πάνω - κάτω ταυτόσηµες απόψεις βρίσκονται σε συνεννόηση και παρακολουθούν κριτικά τα τεκταινόµενα τόσο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας όσο και την κυβέρνηση. «Είναι οι ίδιοι βουλευτές που φωνάζουν συνήθως στους ΚΤΕ», λένε έµπειροι κοινοβουλευτικοί φωτογραφίζοντας βουλευτές που αρκετά συχνά υψώνουν τους τόνους της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση και τους υπουργούς της. «∆εν µπορεί κανείς να πει ότι είναι οι λεγόµενοι εκσυγχρονιστές», αναφέρει κυβερνητικός παράγων σχολιάζοντας ότι για παράδειγµα ο Πάρις Κουκουλόπουλος ή η Τόνια Αντωνίου, ή ακόµη και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δεν ανήκαν ποτέ στο εκσυγχρονιστικό µπλοκ. Οµοίως, αποφεύγουν να πουν ότι πρόκειται για βενιζελικούς γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει τέτοια δείγµατα γραφής που δεν αφήνουν περιθώρια για παρερµηνείες και σενάρια. Αναγνωρίζουν όµως ότι ορισµένοι εκ των διαφωνούντων και ενίοτε φωνασκούντων υπήρξαν στην οµάδα των βουλευτών που στήριξαν τον νυν υπουργό αµυνας στη µάχη της διαδοχής και σήµερα διατηρούν ισχυρούς δεσµούς, για παράδειγµα οι Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης, Νίκος Σαλαγιάννης, Κώστας Σπηλιόπουλος και ∆ηµήτρης Λιντζέρης. Ανταρσία στο Βατοπέδι. Πάντως, κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο ορισµένοι εκ των διαφωνούντων βουλευτών να «ταυτοποιούνται» µε τις χαµένες ψήφους στην ψηφοφορία για το Βατοπέδι όταν περίπου 20 δεν ψήφισαν υπέρ της παραποµπής κανενός από τους πέντε προτεινόµενους πρώην υπουργούς της Νέας ∆ηµοκρατίας. Συνδέουν µάλιστα χρονικά τη συγκεκριµένη ψηφοφορία µε το περίφηµο δείπνο δέκα βουλευτών στον Πειραιά αλλά και την αρθρογραφία της τριάδας Φλωρίδη, Αλευρά, Καρτάλη για τις κυβερνητικές αστοχίες. Παρ’ όλα αυτά το Μαξίµου στην παρούσα φάση απλώς παρακολουθεί τη δράση της εν λόγω υποοµάδας. «Αποσταθεροποιούν το σύστηµα, όµως η κυβέρνηση δεν µπορεί να τους κάνει τίποτα» αφού µέχρι στιγµής δεν έχουν δηµιουργήσει κανένα πρόβληµα παρατηρούν παράγοντές της που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις τους και σχολιάζουν: «Πρέπει να µάθουµε να ζούµε µ’ αυτό».

Γκρουπ 20 βουλευτών απείλησε µε καταψήφιση του πολυνοµοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, αν ο Παπακωνσταντίνου δεν απέσυρε το επίµαχο άρθρο 7 που διέγραφε χρέη ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ

«Φταίνε και τα λάθη του ανασχηµατισµού»

Πολλοί εντός της κυβέρνησης αποδίδουν σε µεγάλο βαθµό την κινητικότητα του συγκεκριµένου άτυπου γκρουπ βουλευτών στις επιλογές που έγιναν στον ανασχηµατισµό του περασµένου Σεπτεµβρίου.

«Εγιναν λάθος επιλογές. Θα µπορούσαν να µπουν στο κυβερνητικό σχήµα πρόσωπα πουσήµερα δεν θα γκρίνιαζαν», λένε τώρα στοκυβερνητικό επιτελείο επισηµαίνοντας ότι οι πρωθυπουργικές επιλογές «συγκόλλησαν» κατάκάποιον τρόπο τη συγκεκριµένη οµάδα που σκλήρυνε τη στάση της.

Παράλληλα, όµως και διάφοροι άλλοι βουλευτές έχουν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους στο Μέγαρο Μαξίµου. Ο σχεδόν... αόρατος µέχρι πρότινος βουλευτής της α’ Θεσσαλονίκης Θωµάς Ροµπόπουλος εξέπληξε τους πάντες στην συζήτηση του προϋπολογισµού δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τίποτε άλλο που θα έρθει στη Βουλή µε την µορφή κατεπείγοντος και ότι αν αυτό ξανασυµβεί θα αποχωρήσει από τη Βουλή, αφήνοντας παράλληλα αιχµές και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

∆εδοµένης αυτής της κατάστασης στηνκυβέρνηση πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί µεγάλη βαρύτητα στην προετοιµασία της προγραµµατικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ προκειµένου να µην υπάρξουν εκπλήξεις. Στην Ιπποκράτους λένε ότι µολονότι µία συνδιάσκεψη δεν έχει τη βαρύτητα ενός συνεδρίου, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ξανά τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά και η πορεία του Κινήµατος, κάτι που θα αρχίσει σταδιακά να γίνεται από τον Ιανουάριο µε την οργάνωση και την προετοιµασία και θεµατικών συνδιασκέψεων.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Μαξίµου απέρριψε εξαρχής προτάσεις που δέχτηκε για πραγµατοποίηση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θεωρώντας, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, ότι θα ήταν παρακινδυνευµένο να προκαλέσει µεσούσης της κρίσης εκλογές νέων οργάνων όπως π.χ. το Εθνικό Συµβούλιο και το Πολιτικό Συµβούλιο, τα οποία σήµερα ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της προεδρικής πλειοψηφίας.

∆εν είναι – λένε στο ΠΑΣΟΚ – τυχαίο ότι η αντικατάσταση των τριών µελών του Πολιτικού Συµβουλίου που υπουργοποιήθηκαν έχει καθυστερήσει – τοποθετείται χρονικά για τον Ιανουάριο – ούτε επίσης το ότι στις προθέσεις του κ। Παπανδρέου είναι να αναπληρωθούν οι τρεις θέσεις που θα ορφανέψουν και να µην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε εκλογή από την αρχή νέου οργάνου.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: