Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Από το ξεσκόνισμα των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου ξεκίνησε η τρόικα

Συναντήσεις και με στελέχη


  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε τον έλεγχο της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας την Τρίτη, ενόψει της έλευσης των επικεφαλής την Πέμπτη.

Στο μικροσκόπιο μπήκαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν και τα μέτρα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Άλλωστε, το 12μελές κλιμάκιο των δανειστών είχε συζητήσεις και με τους επιτελείς του Γ.Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως οι περιγραφές του κλίματος των συναντήσεων δείχνουν μάλλον απογοήτευση της τρόικας από τα ευρήματά της και προμηνύουν δύσκολες στιγμές για τους υπουργούς και την κυβέρνηση.

Στην δημιουργία αυτού του τεταμένου και τρομοκρατικού κλίματος συμβάλλουν τα μέγιστα, όπως είθισται πλέον σε κάθε αξιολόγηση, και τα μηνύματα από το εξωτερικό με δηλώσεις διαφόρων Ευρωπαίων αξιωματούχων -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κάποιοι σοβαροί αλλά και κάποιοι που τείνουν πλέον να γίνουν γραφικοί- περί εξάντλησης της υπομονής των εταίρων με την Ελλάδα, και προετοιμασίας τους για έξοδό της από την ευρωζώνη.

Στο εσωτερικό τώρα μέτωπο λίγο πριν την άφιξη της τρόικας ξαναφουντώνει -επίσης σύνηθες- η συζήτηση για τα ταμειακά του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εκτιμήσεις τα θέλουν τώρα να εξαντλούνται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού, στο οποίο αναμένεται να δοθεί μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις και τις εντολές των εκπροσώπων των δανειστών, είναι αυτό των επικεφαλής της τρόικας με τον Γ.Στουρνάρα, την Πέμπτη, οπότε ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί να παρουσιάσει καταρχάς το πρόγραμμα για περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 - 2014.

Την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας θα γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, ενώ την Πέμπτη θα έχει προηγηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές δαπανών οι πληροφορίες θέλουν να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα τα 9,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 που απαιτούνται βάσει μνημονίου.

Βεβαίως, οι συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση θα επεκταθούν και στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού 2013, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στις μεταρρυθμίσεις σε υπηρεσίες και αγορές που έχουν μείνει στα χαρτιά, στις αποκρατικοποιήσεις και κυρίως στο βασικό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: