Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μιλούν έλληνες κάτοικοι της βελγικής πρωτεύουσας «Ο κόσμος εδώ στις Βρυξέλλες είναι στα πρόθυρα πανικού…»


  (Φωτογραφία:  EPA pictures )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Τα πάντα εδώ στην καρδιά των Βρυξελλών έχουν κλείσει μετά τα πρωινά τρομοκρατικά χτυπήματα. Δεν κινείται τίποτα κι όλοι είναι στους δρόμους, αφού κανείς δεν ξέρει ούτε πώς να πάει στη δουλειά του, ούτε πώς να γυρίσει πίσω. Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πανικού, καθώς είναι νευραλγικά τα σημεία της πόλης που χτυπήθηκαν…». Αυτή είναι η εικόνα των Βρυξελλών λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα στη βελγική πρωτεύουσα, όπως την περιγράφει στο in.gr ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, που βρισκόταν στον δρόμο την ώρα των απανωτών επιθέσεων.

«Δε γνωρίζουμε ακόμα αν μεταξύ των θυμάτων είναι και Έλληνες. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με την πρεσβεία μας, ενώ και η Αστυνομία δεν δίνει πληροφορίες…» λέει. «Το σίγουρο είναι πως ήταν στοχευμένες τρομοκρατικές ενέργειες, έγιναν δηλαδή σε ώρα αιχμής, πρωί, δέκα παρά τοπική, την ώρα δηλαδή που οι περισσότεροι πήγαιναν στα γραφεία τους. Περιμέναμε τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά όχι και ομαδικό, όπως έγινε. Και στις Βρυξέλλες, οι τρομοκράτες έκαναν ό,τι έκαναν και στο Παρίσι. Από δω και πέρα, προφανώς θα ληφθούν ακόμα πιο αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ίσως να κατέβει ακόμα περισσότερος στρατός στους δρόμους, να φυλάει τα κτίρια…» σημειώνει.

«Υπάρχουν μπλοκαρισμένοι στα κτίρια. Ακούγονται συνέχεια σειρήνες, αστυνομία-στρατός είναι παντού. Δε μπορώ να έχω εικόνα για το τι γίνεται στην πόλη. Από την ενημέρωση, πάντως, που έχουμε, το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο 4, όλοι είναι μουδιασμένοι...» λέει η Νίνα Παπαδουλάκη.

«Η αίσθηση με τις σειρήνες, τα νέα για την έκρηξη στο μετρό, είναι σαν πολεμική ζώνη. Είχαμε ήδη τον στρατό στους δρόμους, τώρα θα βγουν μάλλον πάλι και τα τεθωρακισμένα, όπως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Αν πραγματικά είναι η αρχή του πολέμου των θρησκειών-πολιτισμών, οι Βρυξέλλες θα είναι ένα κεντρικό μέτωπο, με τις κοινότητες που συνυπάρχουν, αλλά προφανώς δεν συνεννοούνται...» λέει και ο Γιώργος Κωστάκος.

Ασφαλείς οι έλληνες μαθητές των Βρυξελλών
Καλά στην υγεία τους είναι και οι 89 έλληνες μαθητές που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο των Βρυξελλών. «Όλα τα παιδιά είναι ασφαλή, το σχολείο άλλωστε απέχει από την περιοχή που επλήγη. Για καθαρά προληπτικούς λόγους, πάντως, σε συνεννόηση με τις διευθύντριες του σχολείου, οι γονείς ειδοποιήθηκαν και σταδιακά προσέρχονται για να πάρουν με δική τους ευθύνη τα παιδιά τους, καθώς το σχολείο εκκενώνεται. Από τη στιγμή που είναι κλειστό και το μετρό, δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε να φύγουν έτσι και να είναι μόνα τους στους δρόμους» περιγράφει στο in.gr η συντονίστρια ελληνικής εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες, Μυρσίνη Ρουμελιώτη.

«Εμείς είμαστε στην πρεσβεία και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Οι πληροφορίες για τα γεγονότα είναι ακόμα συγκεχυμένες. Εννοείται, βεβαίως, ότι υπάρχει ανησυχία. Αλλά προσπαθούμε και να μείνουμε ψύχραιμοι. Έχουμε μάθει να είμαστε ψύχραιμοι και από το χτύπημα που έγινε στο Παρίσι, αρκετά κοντά σε εμάς…» αναφέρει.

Πέτρος Στεφανής
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: