Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πώς κανονίστηκε η συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο


newpost.gr
Πώς κανονίστηκε η συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο
Αντεπίθεση από τα υψηλά κλιμάκια, απέναντι στις πιέσεις των «Ευρωπαίων υπαλλήλων» για συναίνεση, ξεκινάει ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως νωρίτερα σήμερα έγραψε το “NP”, o Πρόεδρος της ΝΔ ό,τι είχε να πει με κοινοτικούς αξιωματούχους –ακόμη και υψηλόβαθμους υπαλλήλους- το έχει πει. Επόμενο βήμα είναι η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις 22 Ιουνίου, παραμονή της συνάντησης κορυφής του ΕΛΚ. Προηγουμένως, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στις 7 Ιουνίου με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΝΔ και τον κ. Μπαρόζο κλείστηκε στις τελευταίες της λεπτομέρειες μόλις προχθές και τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα καθώς ενεπλάκησαν μόνον δύο στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι Σαμαράς και Μπαρόζο επρόκειτο να συναντηθούν κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Α. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο. Τότε δεν είχε καταστεί δυνατό και το ραντεβού είχε ανανεωθεί για τα τέλη του μήνα, ή το αργότερο τις αρχές του επόμενου.

Εν τούτοις, επ’ αφορμής της συνόδου του ΕΛΚ αλλά και λόγω των δηλώσεων Γιουνκέρ και Ρεν, εκτιμήθηκε ότι ο χρόνος πιθανώς θεωρείτο πολιτικά άστοχος καθώς θα έδινε αφορμές να σταλούν μηνύματα πιέσεων προς τον κ. Σαμαρά να συναινέσει στις κυβερνητικές πολιτικές. Γι’ αυτό το λόγο και το ραντεβού μετακνήθηκε για τις 22/6. Ακόμη και το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο συμφώνησε σε αυτή τη μεταφορά, υποδηλώνει κατά την Συγγρού, τη διαφοροποίηση στάσης της Ευρώπης απέναντι στις φήμες περί στείρας άρνησης του Α. Σαμαρά σε όλα.

Ως προς τη συνάντηση με τον κ. Φιγιόν, το περιεχόμενο της ατζέντας της συνάντησης με τον κ. Σαμαρά παραμένει σε εκκρεμότητα. Θεωρείται πάντως ότι δεδομένων των συνθηκών στο εσωτερικό της Ευρώπης –κυρίως των διαφορών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας- αλλά και των εξελίξεων στο ΔΝΤ μετά την υπόθεση Στρος Καν, είναι αμφίβολο κατά πόσον ο Γάλλος Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μπουν σε λεπτομέρειες για τα οικονομικά. Θεωρείται πάντως ως απολύτως βέβαιο είναι ότι η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, θέμα το οποίο αντιμετωπίζει σε μεγάλη ένταση και η Γαλλία, όπως η Ελλάδα.

Η στρατηγική των επιτελών Σαμαρά να διαμορφώσουν κομμάτι- κομμάτι το ηγετικό του προφίλ, περιλαμβάνει και τη διάψευση δημοσιευμάτων και ηλεκτρονικών αναρτήσεων, σύμφωνα με τις οποίες απεστάλησαν προσωπικές επιστολές του προς τους κ.κ. Μπαρόζο, Τρισέ και Ρεν, με τις οποίες εξηγούσε τη στάση της ΝΔ και αιτιολογούσε τη «μη συναίνεση» που του αποδίδεται. «Το μόνο που εστάλη» διευκρινίζει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος «είναι μεταφρασμένη η ομιλία του Σαμαρά και οι προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, από το “Ζάππειο ΙΙ”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: