Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Λιγότερα χρήματα βρήκε στα δημόσια ταμεία η νέα κυβέρνηση...


Αρχής γενομένης από την Κυριακή, όλα τα βλέμματα της Ευρώπης θα εστιάσουν στην Ελλάδα καθώς ξεκινάει η τριήμερη διαδικασία κατά την οποία η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προγραμματικές της δηλώσεις.
Όπως έχει γίνει γνωστό από κύκλους του Μεγάρο Μαξιμου, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει την...
 την τριήμερη διαδικασία, επαναφέροντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο μεταξύ λιγότερα χρήματα από τα πλεονάσματα που διαλαλούσε η προηγούμενη κυβέρνησης βρέθηκαν στα δημόσια ταμεία, όπως αναφέρει η "Εφημερίδα των Συντακτών". Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των παροχών θα είναι μικρότερο κατά 2 δις σε σχέση με τις εξαγγελίες, αναφέρει η εφημερίδα, αποδίδοντας την ευθύνη στα «μαγειρέματα» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, κοστολογημένες προτάσεις στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έχουν ζητήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι από τον πρωθυπουργό. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να προσδιορίζουν επακριβώς τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.

Τη βούληση να βρεθεί κοινά επωφελής λύση στο ελληνικό ζήτημα, αρχής γενομένης από το Eurogroup που συγκαλείται εκτάκτως την προσεχή Τετάρτη, εξέφρασαν την Παρασκευή όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, παρ' ότι όλες φρόντισαν να διαμηνύσουν ότι εκκινούν από τις θέσεις τους, όπως γράφει η "Αυγή". Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την έκτακτη συνεδρίαση, δήλωσε διά του Γ. Βαρουφάκη ότι θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για τη «γέφυρα» που ζητάει μέχρι να παρουσιάσει το τελικό «εθνικό σχέδιο» και επανέλαβε τη δέσμευση ότι η «γέφυρα» που θα ζητήσει δεν θα περιλαμβάνει παράταση του Μνημονίου και τρόικα.

Στον αντίποδα, την αξίωση για υποβολή αιτήματος από την ελληνική πλευρά για παράταση του Μνημονίου προέβαλαν ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Β. Σόιμπλε. Και οι δύο, ωστόσο, εξέφρασαν τη βούληση να μην υπάρξει αδιέξοδο και να βρεθεί κοινή λύση, όπως ζήτησαν ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, ο Κλ. Ρέντλινγκ (EFSF) και ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Κ. Παντοάν.

Με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας, υπό τη σκιά των πιέσεων και αξιώσεων της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης να βρίσκονται σε λεπτό σημείο –όπως αναφέρει το Έθνος – ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει διπλό μήνυμα. Σήμα προς την ΕΕ και τους δανειστές για συνεννόηση ζητώντας χρόνο και συμφωνία για «πρόγραμμα - γέφυρα» και σαφή δέσμευση για υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών σε βάθος τετραετίας.

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα είναι το τέλος σε νέες μειώσεις για μισθούς και συντάξεις, το ψαλίδι σε δαπάνες των υπουργείων και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Με τον τίτλο «ο Action Man του χρέους σε επικίνδυνες αποστολές» και την απεικόνιση του υπουργού Οικονομικών με τη μορφή του δημοφιλούς υπερήρωα των καρτούν, η εφημερίδα "Τα Νέα" βλέπουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο ναρκοπέδιο των προγραμματικών δηλώσεων, να αποφασίζει κούρεμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων των φτωχών νοικοκυριών, περαίωση 400.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και μη αύξηση του υψηλού φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα θα είναι μέσα στις πρώτες δεσμεύσεις που θα επικυρωθούν από τις προγραμματικές δηλώσεις – συμβόλαιο με το λαό της νέας κυβέρνησης.

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: