Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Πρόγραμμα τετραετίας Τα πρώτα πέντε μέτρα που θα ανακοινώσει ο Τσίπρας


Στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της χώρας και τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινούν αύριο στη Βουλή, επικεντρώθηκαν σήμερα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου.
tsipras
Όπως έγινε γνωστό σε δύο μέρη θα είναι χωρισμένες οι αυριανές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας στις 7 το απόγευμα - για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού οι κυβερνητικές δεσμεύσεις θα αφορούν αφ' ενός τους επόμενους πέντε μήνες μέχρι τον προσεχή Ιούνιο και αφ' ετέρου τα επόμενα τρισήμιση χρόνια. Το πρώτο μέρος των δεσμεύσεων, δηλαδή αυτών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα συμπίπτει με το προτεινόμενο πρόγραμμα - γέφυρα στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση.
Από αυτή την άποψη συνδέονται άμεσα όσα θα δηλώσει αύριο ο κ. Τσίπρας με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, "o πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία".
Επιπλέον όπως επιβεβαιώθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο, οι προγραμματικές δηλώσεις των επόμενων ημερών θα βασίζονται σε τρεις άξονες:
- την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης (κάτι που θεωρείται και η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης)
- την επανεκίνηση της οικονομίας
- το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων
Συγκεκριμένα τα άμεσα μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο και θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αύριο στην ομιλία του, θα είναι
- 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,
- Δωρεάν ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν
- Δωρεάν μεταφορά σε ΜΜΜ για ανέργους
- Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουςίας
- Επιδότηση ενικίου για ευπαθείς ομάδες
Μεσοπρόθεσμα θα προωθηθεί ο κατώτερος μισθός 751 ευρώ και αύξηση του αφορολογήτου.
Να σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι το "σαφάρι" για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η συζήτηση γίνεται σε "πραγματικό χρόνο" και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή . Τέλος κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για "για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης".
Πηγή: protothema.gr
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: