Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Μετά το Πάσχα το σχέδιο «Καλλικράτης»

Μετά την Κυριακή του Θωμά και το αργότερο έως τις 15 Απριλίου, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο «Καλλικράτης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι νέοι χάρτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, γράφει το Εθνος της Κυριακής.

Στόχος είναι το σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε το φθινόπωρο οι εκλογές της αυτοδιοίκησης να γίνουν βάσει του νέου πλαισίου.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τη φυγή προς τις μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά το Πάσχα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει οριστικοποιήσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, για τα οποία έλαβε πρόσφατα και το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή αναμένονται αρκετά «ράβε - ξήλωνε» στις συνενώσεις των δήμων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οπως και αρχικά είχε προβλεφθεί, οι 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα αντικατασταθούν από τις 13 αιρετές περιφέρειες και οι 1.034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα μειωθούν σε 370. Επίσης, προβλέπεται η θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, και οι συνεργάτες του, θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση ένα ακανθώδες θέμα που ενδέχεται να πυροδοτήσει εκρήξεις τοπικισμού και αντιδράσεις, όμως ευελπιστούν ότι αυτές θα είναι περιορισμένης έντασης και δεν θα επηρεάσουν το γενικό εγχείρημα. Παράλληλα, διευκρινίζουν ότι οι κανόνες των συνενώσεων θα είναι κοινοί και θα αφορούν όλους τους δήμους και οι μοναδικές εξαιρέσεις που ενδεχομένως υπάρξουν, θα αφορούν λίγους ιστορικούς δήμους και κοινότητες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: