Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Συνέντευξη Παπανδρέου στο Time

"Τα χειρότερα έχουν περάσει" εκτιμά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Time. Παραδέχεται ότι έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, αλλά - όπως λέει - αυτό ήταν απαραίτητο για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κρίση θα δράσει ως "καταλύτης" για την Ελλάδα και ότι η χώρα θα βγει από αυτή, πιο δυνατή, με ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και με ένα πολιτικό σύστημα πιο διαφανές.

"Θεωρώ ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας, με την έννοια ότι η κορύφωση της κρίσης βρίσκεται πίσω μας πλέον. Έχουμε όμως πολλή δουλειά να κάνουμε - δύσκολη δουλειά. Έχουμε πάρει σκληρά και δύσκολα μέτρα, πράγμα που ο κόσμος το νοιώθει. Αν όμως κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο θα βγούμε από την κρίση δυνατότεροι, με πιο βιώσιμη οικονομία. Ελπίδα και η πίστη μου, είναι ότι μπορούμε να το καταφέρουμε" δηλώνει ο πρωθυπουργός.

"Η κρίση μπορεί να γίνει καταλύτης για αλλαγές. Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα είμαστε περήφανοι που ξεπεράσαμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και ότι βγήκαμε από αυτή "κερδίζοντας" μία άλλη Ελλάδα, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με "πράσινη" οικονομία, ενέργεια, τουρισμό κ.ο.κ. αλλά επίσης μία Ελλάδα πιο αποτελεσματική, πιο ανταγωνιστική και με μεγαλύτερη διαφάνεια" προσθέτει.

Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι η εικόνα αξιοπιστίας της χώρας έχει ανακτηθεί, ωστόσο προειδοποιεί ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι η αλλαγή θα είναι μακροπρόθεσμη. "Προς το σκοπό αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές - πράγμα που κάνουμε" αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής, δεν ήταν σημαντική μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Είναι σημαντικό ότι αποφασίστηκε να υπάρχει ένας μηχανισμός, μία "ομάδα κρούσης" η οποία θα μπορεί ακόμη και να θέσει νέους κανόνες, να εισάγει νέες ιδέες, αλλαγές στη νομοθεσία, στον τρόπο της οικονομικής διακυβέρνησης", σημειώνει.

Κοινωνικό κράτος

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι μελλοντικές γενιές θα απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη από το κοινωνικό κράτος με τις προηγούμενες, απαντά ότι "θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση του κοινωνικού συστήματος" προσθέτοντας ότι παράλληλα "πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί".

"Υπάρχει μεγάλη σπατάλη στο κοινωνικό κράτος λόγω της έλλειψης οργάνωσης. Αν περικόψουμε την σπατάλη το σύστημα θα γίνει πιο λειτουργικό. Για παράδειγμα οι σκανδιναβικές χώρες έχουν από τα καλύτερα κοινωνικά συστήματα αλλά είναι και πρώτες στην ανταγωνιστικότητα" σημειώνει.

Ερωτηθείς αν αυτό το μοντέλο θέλει και για την Ελλάδα απαντά: "Ένα τέτοιο μοντέλο προσαρμοσμένο στο "μεσογειακό πρότυπο". Έχουμε διαφορετική κουλτούρα, λίγο πιο "αναρχική", όμως αν την απελευθερώσουμε σε ένα σωστά καθορισμένο πλαίσιο μπορεί να μετατραπεί σε μία πρωτοποριακή δύναμη" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι κομβικό σημείο σε αυτό είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σχέση κράτους - πολίτη.

Το ευρωπαϊκό όραμα σήμερα

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν απώλεια πίστης στο όραμα της Ένωσης, απαντά: "Η Ελλάδα είναι από τις πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατική φάση αλλά τα κράτη - μέλη μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες: Δημοκρατία ανθρώπινα δικαιώματα, πίστη στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κοινωνική συνοχή και τώρα την "πράσινη οικονομία". Εφόσον μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες μπορούμε να εργαστούμε μαζί - πιστεύω και στον στόχο της ρύθμισης της αγοράς, των ελλειμμάτων και των οικονομιών μας".

"Η Ευρώπη έχει και στο παρελθόν αντιμετωπίσει κρίσεις αλλά βγήκε από αυτές δυνατότερη γιατί μπόρεσε να τις αντιμετωπίσει σαν ευκαιρία για αλλαγή", προσθέτει.
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: