Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Tηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη

Ζητούμενο, η εξεύρεση λύσης

Ο Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο
Ο Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο (Φωτογραφία: Associated Press )


Παρίσι, Γαλλία
Ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την Γερμανή καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στην Γερμανή πολιτικό τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη Σύνοδο της G20 στις Κάννες.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συνεχίζουν τις επαφές τους στη γαλλική πρωτεύουσα με αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Αξιωματούχος της Συνόδου που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι υπήρξε πρόταση για ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ με το ποσό των 350 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, υπουργοί όπως ο Τίμοθι Γκάιτνερ των ΗΠΑ εκτιμούν ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρώπη έχουν επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για πρώτη φορά ο Αμερικανός υπουργός εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος ότι η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η ξεκάθαρη δέσμευση από τις κυβερνήσεις ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για την επίλυση του προβλήματος και φαίνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται» τόνισε μιλώντας στο CNBC.

Πάντως, όπως είναι γνωστό, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: